Külföld

Európai Parlament: Sérti a választások tisztaságát a Szuverenitásvédelmi Hivatal

rtl.hurtl.hu

2024. április 18. 8:08

Az EP szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó támogatásokat, amíg a kormány nem teljesíti valóban a feloldáshoz kötött összes feltételt. Jövő héten szavaznak is erről.

A szuverenitás védelméről szóló törvény és a széles hatáskörökkel bíró Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása sérti a szabad és tisztességes választások elvét – áll a Népszavához eljutott ötpárti határozattervezetben, amelyről a jövő héten szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.

A dokumentum szerint a 2018-ban elindított hetes cikkelyes eljárás óta a magyarországi helyzet romlott, amihez hozzájárult az európai intézmények határozott fellépésének a hiánya.

Mindez az országot a választási autokrácia hibrid rendszerévé tette

– áll a tervezetben. A kereszténydemokraták, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak által előterjesztett szöveg szerint

  • végre ki kell mondani, Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket;
  • a képviselők aggódnak a nyáron kezdődő uniós elnökség miatt is;
  • komoly aggályokat vet fel az a decemberi határozat, amelynek következtében 10,2 milliárd euró forrást felszabadítottak Magyarország számára.

Az Európai Bizottság ebben az ügyben február 7-én indította el Magyarország ellen a kötelezettségszegési eljárást. A kormány a válaszadásra megszabott két hónapos határidő elteltével, április elején reflektált a kifogásokra, ezeket most értékelik Brüsszelben. Ha a választ nem tartják kielégítőnek, a folyamatot a következő szakaszba léptethetik, majd az EU Bírósága elé utalhatják.

Az EP felszólítja a döntéshozó Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a határozatát, „különösen az elfogadása óta hozott nemzeti intézkedések, valamint a volt igazságügyi miniszter kiszivárogtatott, az ügyészség függetlenségének hiányára és a büntetőeljárásokba való politikai beavatkozásra utaló megnyilatkozásai fényében”. 

Az EP szerint fel kell függeszteni a Magyarországnak járó támogatásokat, amíg a kormány nem teljesíti valóban a feloldáshoz kötött összes feltételt.

Lánczi Tamás, az újonnan létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője márciusban arról beszélt, hogy az ellenzéki európai parlamenti képviselők miatt a hazaárulás büntetőjogi tényállását is újragondolná, és erről beszélne a bíróságokkal is:


Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#orbán viktor#európai parlament#határozat#európai unió#NER#demokrácia#szuverenitásvédelmi hivatal

Címlapról ajánljuk