Gazdaság

Feljelentést tettek, mert Orbán Viktor állítólag egy rokonának akart tulajdonrészt kiügyeskedni a Sparban

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 8:37

Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója szerint Orbán Viktor azt kérte, hogy rokona befektethessen a multinacionális cégbe. Működésüket át kellett szervezni, hogy megvédjék vagyonukat. 

Az osztrák élelmiszeripari szaklap, a Lebensmittel Zeitung írt arról múlt héten, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a SPAR magyarországi leányvállalatából. Az ausztriai SPAR vezérigazgatója, Hans Reisch több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át. A cég a különadók miatt az Európai Bizottsághoz fordult. A kormány úgy reagált, a különadókat jogszerűnek találta az Unió Bírósága, minden más állítást pedig alaptalannak tartanak. Erről az RTL Híradó is beszámolt. 


Lukács László, a Jobbik- Konzervatívok alelnöke Facebookon jelentette be, hogy feljelentést tett az ügyben. A politikus így összegzett:

A cég osztrák vezetője arról nyilatkozott, hogy maga a miniszterelnök győzködte őt, hogy adja el a céget a miniszterelnök rokonának. Ez nyilván nem történt meg, így jöttek a különadók a cégre. És feltehetően jön még majd más is, hiszen a miniszterelnök a 3000 napnál is régebb óta tartó rendeleti kormányzásával lényegében bármit megtehet.

Hozzátette: az állami forrásokat nem arra kell felhasználni, hogy a sógoroktól a vejkónak vegyen az állam céget, hanem arra, hogy a legkisebb vállalkozások úgy és olyan támogatást kapjanak, hogy eredményesen helyt tudjanak állni a kiskereskedelemben. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#orbán viktor#jobbik#spar#feljelentés

Címlapról ajánljuk