Belföld

Direkt36: Orbánék titokban finanszírozták az Euronews felvásárlását

rtl.hurtl.hu

2024. április 11. 21:00

A tényfeltáró portál szerint magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták az Euronews 150 millió eurós felvásárlásának jelentős részét.

Magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták az Euronews 150 millió eurós felvásárlásának jelentős részét – derítette ki a Direkt36 az Expressoval és a Le Monde francia lappal közös nyomozásában, ami a Telexen jelent meg. 

2021 decemberében jelentették be, hogy az Alpac Capital portugál befektetési cég megvásárolja a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét. A cég ügyvezető igazgatója a portugál Pedro Vargas David: annak a Mario Davidnak a fia, aki portugál jobboldali politikusként még az 1990-es évek elején barátkozott össze Orbánnal. Mario David a 2010-es években a Fidesz hangos védelmezőjeként szolgált az Európai Néppárton belül.

A tényfeltáró portál szerint noha Orbán Viktor igyekezett elhessegetni minden olyan találgatást, hogy neki vagy pártjának köze lenne az ügylethez, valójában a hazai kormányzati köröknek nagyon is komoly szerepük volt benne. A Direkt36 birtokába került iratok bizonyítják, hogy

45 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot) egy magyar állami tőkealap biztosított.

Mint írják, ez a korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd később az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány tulajdonába kiszervezett Széchenyi Alapok (SZTA) nevű cég volt. A pénz pedig az Euronewst végső soron felvásárló, European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapban landolt. Utóbbinak ráadásul a cégiratok szerint az

egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől, ami a kormányzati kommunikációs tenderek állandó nyertesének, Balásy Gyulának az érdekeltségébe tartozik.

A kiszivárgott iratokban nem szerepel, hogy pontosan ki kezdeményezte ezt a befektetést, de az ügylet részleteit ismerő egyik forrás szerint nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni – írja a lap. A forrásuk azt mondta, a befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az SZTA munkatársai által összeállított dokumentumban szerepel, hogy az Alpac összesen 170 millió eurót tervezett költeni a felvásárlásra: ebből 150 millió volt a vételár, a maradék 20 milliót pedig az Euronews finanszírozására, illetve a tervezett átalakításának a fedezésére szánták. A kiszivárgott iratokból az derül ki, hogy ebben kulcsszerepet játszott a magyar államtól származó forrás. Az oknyomozó portál szerint az SZTA úgy tette be ezt a pénzt, hogy a kiszivárgott iratok szerint fogalma sem volt arról, milyen más befektetők vesznek részt a projektben, ami nagyon szokatlan. 

Egy magyar kockázati tőkealap vezetője a Direkt36-nak azt mondta, az SZTA által alkalmazott megoldás azt a célt szolgálta, hogy elfedjék, kik finanszírozzák az ügyletet.

A kiszivárgott dokumentumok szerint a befektetőknek nagyratörő tervei voltak az Euronews felvásárlásával. Azt írják, bár az Euronews belső működését ismerő források szerint nincs jele annak, hogy az új tulajdonosok beavatkoznának a szerkesztőségi döntésekbe, a kiszivárgott iratokban vannak arra utaló információk, amelyek szerint a csatorna felvásárlását politikai célok is kísérték. Az SZTA munkatársai által készített egyik előkészítő anyagban például szerepelt, hogy 

a célok között van egyetemekkel együttműködni a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése” érdekében. 

Orbán sajtófőnöke azt állította a Direkt36-nak, hogy semmit nem tudnak az ügyletről, míg Guillaume Dubois, az Euronews vezérigazgatója a Le Monde-nak azt mondta: nem volt tudomása a magyar állam szerepéről az ügyletben. Megjegyezte, semmilyen nyomás nem éri a szerkesztőséget a magyarországi tudósításokkal kapcsolatban. A portál kérdéseire az SZTA és Balásy Gyula érdemben nem válaszolt. Az SZTA annyit reagált, hogy a befektetési döntéseket minden esetben körültekintő és részletes elemzés előzi meg”, de a konkrét ügyről nem nyilatkoznak, Balásy pedig közölte, hogy „említett hosszú lejáratú kölcsön egyike azon befektetéseknek, amelyeket üzletemberként hasznosnak és jövedelmezőnek ítéltem meg”. Pedro Vargas Santos David és cége, az Alpac Capital egyáltalán nem reagált.

Nyitókép: Euronews

#Belföld#euronews#orbán viktor#Balásy Gyula#felvásárlás

Címlapról ajánljuk