Belföld

Az Euronews vezetője nem tapasztalt befolyásolási kísérletet tulajdonos részéről

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 15:17

Nemrég kiderült, hogy Orbán Viktor körei titokban finanszírozták az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását.

Az Orbán-kormány titokban finanszírozta az Euronews tévécsatorna megvásárlását, amit bizalmas iratok lelepleztek. A Direkt36 cikke szerint a magyar kormány 45 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot) biztosított az Euronews felvásárlásához.

A pénzt egy magyar állami tőkealapból származó alapítvány, a Széchenyi Alapok kezelte, amelyet az European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba helyeztek át. A dokumentumokból kiderült, hogy a kormányzathoz köthető cégek is érintettek voltak az ügyletben.

A New Land Media nevű cég például hosszú lejáratú kölcsönt nyújtott az Euronews felvásárlásában szerepet játszó befektetési alapnak. A New Land Media tulajdonosa Balásy Gyula, akinek cégei jelentős megbízásokat kaptak a kormányzati kommunikációs kampányokban.

A kormányzati kommunikációt Orbán egyik legközelebbi bizalmasa, Rogán Antal felügyeli. A cikk után az Euronews vezérigazgatója és a magyarországi vezető is reagált, hangsúlyozva, hogy a tulajdonosnak nincs befolyása a csatorna szerkesztőségére.

Kert Attila, az Euronews magyarországi vezetője szombaton azt mondta a Telexnek, hogy Dubois arról beszélt: a francia jog szerint ő a felelős minden menedzsmentdöntésért, a tulajdonos mögött álló befektetőnek pedig semmilyen behatása nincsen a menedzsment napi munkájára, különösen nem a szerkesztőségére – egy kisebbségi tulajdonosnak pedig pláne nincsenek ilyen lehetőségei.

A témával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:

Nyitókép: Euronews

#Belföld#euronews#kert attila#média#orbán viktor#felvásárlás#médiaszabadság

Címlapról ajánljuk