Belföld

Orbánnak ajtót kell mutatni – kirakná a magyarokat az Európai Unióból a német politikus

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 12:17

Norbert Röttgen, a CDU politikusa szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin trójai falova az Európai Unióban. 

Hétvégén az oroszbarátnak tartott Peter Pellegrini nyerte a szlovákiai elnökválasztást. A szociáldemokrata politikus az első fordulóban még a második helyet szerezte meg, szombaton viszont a szavazók 53 százaléka rá voksolt. Robert Fico kormányfő szövetségesét egy kivétellel a főként magyarok lakta járásokban is támogatták:


Pellegrini a liberális Ivan Korcok volt külügyminiszterrel szemben győzedelmeskedett. Korcok kampányában Ukrajna határozott katonai támogatására szólított fel, míg Pellegrini óvatosságra intett a fegyverszállítások ügyében. Ezzel kifejezetten utalt Olaf Scholz német kancellár álláspontjára. Pellegrini szerint Kijevnek béketárgyalásokat kellene kezdenie Vlagyimir Putyinnal. 

Pellegrini győzelmét szokatlanul éles kritika követte Németországban a Tagesspiegel cikke szerint. 

Norbert Röttgen, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azt javasolta, hogy Szlovákia és Magyarország lépjen ki az Európai Unióból. Szerinte ugyanis Pellegrini és Robert Fico kormányfő nyíltan szimpatizálnak Putyinnal, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig Putyin trójai falova az EU-ban, mondta Röttgen a Funke Médiacsoportnak.

Az EU-nak ezt nem szabad és nem is lehet tovább tűrnie

– fogalmazott. Hozzátette, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja az unió számára is egzisztenciális dimenzióval bír. „Aki itt az agresszor oldalára áll, annak nincs helye az EU-ban” – magyarázta, majd úgy folytatta:

Orbán zsarolási politikáját nem szabad tovább honorálni, ajtót kell mutatni neki.

Szerinte Szlovákiának aztán el kell döntenie, hogy követi-e Orbánt, vagy az EU-ban marad.

Anton Hofreiter zöldpárti politikus felvetette a Szlovákiának nyújtott uniós támogatások leállításának lehetőségét. 

Fontos, hogy a szlovák kormány egyértelmű figyelmeztető jelzést kapjon Berlinből és Brüsszelből

 – mondta. Úgy látja, hogy ha Fico és Pellegrini 

fejszét ránt a szlovák jogállamiságra és megnyitja a korrupció előtt a zsilipeket, akkor nem folyhat több pénz az uniós forrásokból.

Pellegrini azt akarja elérni, hogy Fico a maga javára alakítsa át az igazságszolgáltatást és a közszolgálati műsorszolgáltatást, magyarázta a Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke. 

Ezekben a nehéz időkben az EU csak akkor léphet fel határozottan kifelé, ha belsőleg megőrzi a demokráciát és a jogállamiságot. Nem engedhetünk meg magunknak egy másik Orbánt

– tette hozzá. 

Nyitókép: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora

#Belföld#orbán viktor#szlovákia#norbert röttgen#németország#oroszország

Címlapról ajánljuk