Külföld

Szétveri az Euronewst új tulajdonosa, Orbán tanácsadójának fia

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 21:00

Majdnem kétszáz dolgozót küldenek el, a lyoni székházat eladják. Az újságírók sztrájkkal tiltakoznak, a francia elnök, valamint az Európai Bizottság segítségét kérik.

Több napos sztrájkba kezdtek az Euronews dolgozói, tiltakozva az európai hírtelevízió „szétverése” ellen – derült ki az rtl.hu-nak küldött közleményükből. A médiacég új tulajdonosa március elején jelentette be, hogy majdnem kétszáz dolgozót küldenek el, köztük a szerkesztőségi dolgozók kétharmadát, valamint közölték, hogy eladják a hírtelevízió lyoni székházát is.

2021 decemberében jelentették be, hogy az Alpac Capital portugál befektetési cég megvásárolja a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét, amit tavaly júliusban véglegesítettek. 

A cég ügyvezető igazgatója a portugál Pedro Vargas David: annak a Mario Davidnak a fia, aki portugál jobboldali politikusként még az 1990-es évek elején barátkozott össze Orbánnal. Mario David a 2010-es években a Fidesz hangos védelmezőjeként szolgált az Európai Néppárton belül, jelenleg pedig a magyar miniszterelnök hivatalos tanácsadója.

Az Alpac átszervezésről beszél, a dolgozók szerint viszont a hírtelevíziót szinte teljesen leépítik, és a cég „az állásaink feláldozásával akar profitot termelni”. A dolgozók közlése szerint Pedro Vargas David kilenc hónappal korábban ígéretet tett arra, hogy befektetésekre és fejlesztésekre számíthatnak, valamint újabb dolgozókat vesznek fel.

A dolgozók közölték, hogy március 16-tól egészen március 20-ig sztrájkba léptek. Emellett Emmanuel Macron francia köztársasági elnökhöz, valamint az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért

Nyitókép: Euronews

 

 

#Külföld#euronews#leépítés#kirúgások#elbocsájtás#átalakítás

Címlapról ajánljuk