Belföld

Felforgatja Lázár János tárcája a tömegközlekedési tarifákat, megjelentek a részletek

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 12:50

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közzétette és társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új tarifarendszerről szóló jogszabálytervezeteket.  

Megjelentek a kormány honlapján a tarifareformmal összefüggő törvények módosításáról, az utazási kedvezményekről, valamint a szociálpolitikai menetdíj-támogatásról szóló jogszabálytervezetek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium február 26-ig adott időt társadalmi egyeztetésre. A márciusban életbe lépő új tarifarendszerről Lázár János és Karácsony Gergely főpolgármester január utolsó napjaiban állapodott meg, eszerint a havi Pest vármegye bérletet, illetve országbérletet márciustól a BKK-járatain is elfogadják.

A tárcavezető legutóbb a Facebook-oldalára feltöltött videóban árult el további részleteket. Azt írta posztjában, a 14 év alatti gyermekek, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők ezentúl éppúgy díjmentesen utazhatnak majd, mint a nyugdíjasok. Hozzátette, emellett a 14 és 25 közötti fiatalok 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet, csakúgy, mint a közalkalmazottak.

A frissen közzétett jogszabálytervezetben az áll, hogy az utazási kedvezmények csak Magyarország területén, belföldi forgalomban vehetők igénybe, nemzetközi utazásra nem. A kormány emellett a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényt is módosítaná. Korlátlan számú díjmentes utazásra lenne jogosult:

  • a 6. életévét be nem töltött gyermek a helyi és a helyközi közlekedésben;
  • a gyermek 6 éves korától 14. életéve betöltéséig a helyközi közlekedésben;
  • a 65. életévét betöltött személy a helyi és helyközi közlekedésben.

A szomszédos államokban élő 14. és 65. életév közötti személyek a nevükre kiállított „Magyar igazolvány”, valamint „Magyar hozzátartozói igazolvány” felmutatásával évente 100 százalékos kedvezményt kapnak a helyközi közlekedés jegyeire évente 12 alkalommal.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#tarifarendszer#lázár jános#építési és közlekedési minisztérium#budapest-bérlet#országbérlet#bkk

Címlapról ajánljuk