Belföld

Így tollasodtak az Orbán-kormány tagjai: Pintér Sándor dollármilliomos lett, százmilliók landoltak állampapírban

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 5:52

A kormány tagjai valamit nagyon jól csinálnak: szép helyeken vannak ingatlanjaik, sok pénzt tartanak állapapírban, befektetési jegyben, van, aki földterületeket vásárol, más ingatlanokat. A vagyonnyilatkozati rendszert sok kritika érte, de az sem kevés, ami ennyi alapján is látható. 

Január utolsó napján, éjfélkor nyilvánosságra hozták a kormánytagok és országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatait. Messzemenő következtetéseket csak óvatosan szabad levonni ezekből a dokumentumokból, de a vagyonok nagyságrendjét valamennyire megmutatják. Azt viszont, hogy az érintett kivel él házasságban, egy háztartásban, illetve hogy hívják a gyerekeit, már nem. Az ingatlanoknál fontos észben tartani, hogy egy viszonylag friss módosítással a kormány lehetővé tette, hogy a képviselők, miniszterek kihagyhatnak egy, lakhatási célra fenntartott ingatlant.

Ajánló: Nem nyilvános határozattal fedi el a kormány a miniszterek bizonyos céges vagyonait

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök szegényebb lett tavaly, a hatvanpusztai uradalomnak pedig nyoma sincsen leadott vagyonnyilatkozatában. 

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes jobban sáfárkodott. A KDNP elnökének már 10 millió forintja van készpénzben, 2 millió forinttal több, mint tavaly. Hogy korábban miért nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában a méregdrága rénszarvas-vadászatokat, itt felelevenítheti:


Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszternek van egy lakása, egy tárolója és egy teremgarázs beállója a IX. kerületben, valamint egy lakása és egy garázsa Szegeden. Különféle állampapírokban csaknem közel 27 millió forintot és mintegy 11 ezer eurót tart. A számláján 8 millió forint van, van egy 9,8 millió forintos egyéb követelése is.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek van két motorja és rengeteg állampapírja.  327 millió forintot tart ilyen formában, ez 256 millióval több, mint ami a tavaly januári vagyonnyilatkozatában szerepelt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is az állampapírra esküszik, tavaly 20 millió forintért vásárolt belőlük. Két újbudai lakása van.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter viszont igazi nagyágyú, ha állampapírokról van szó: 867 millió forintját szánta ilyen befektetésre. 904 millió forintra gyarapodott a Lantos Zrt.-vel szemben fennálló kölcsönkövetelése.

Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly is folytatta korábbi gyakorlatát és újabb fölterületeket vásárolt, ezúttal körülbelül 25 hektárnyi szántóval gyarapodott.  

Lázár János idén már 43 ingatlant írhatott be a vagyonnyilatkozatába.

Nagy István agrárminiszter ingatlanportfóliója is nagyobb lett, tavaly Újfehértón vásárolt egy 2,6 hektáros területet. A miniszter rendelkezik egy 11 milliós életbiztosítással is.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 10 millió forintot tartott állampapírban, egy évvel korábban ez az összeg egy nagyságrenddel nagyobb, 90 millió forint volt. 

Ajánló: Olyan véleménycikket közölt Nagy Márton minisztériuma, hogy háromhavi mélypontra zuhant tőle a forint

A Telex vette észre, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszternek két ingatlanja is eltűnt tavalyhoz képest. Nincs már meg a 138 négyzetméteres budakeszi családi háza és a balatonszemesi üdülő sem. A 2021-ben vett rigácsi építési teleknek és a 83 négyzetméteres budakeszi háznak azonban továbbra is felerészben tulajdonosa. A miniszternek egy forint megtakarítása sem maradt, pedig tavaly még 3 milliót tudott beírni a vagyonnyilatkozatába. A 25 milliós hiteltartozását azonban nem törlesztette az elmúlt egy évben.

Pintér Sándor belügyminiszter jó évet zárt, ismét.  Vagyonnyilatkozatában szerepel egy 61, egy 400 és két, 160-160 négyzetméteres budai ingatlan, egy 224 négyzetméteres siófoki ház, egy nyaraló Szihalomon és Szigetmonostoron, valamint egy telek Szihalomon. Pintér Sándornak még megvan  az 1995-ben megörökölt Wartburgja. A belügyminiszter vagyona nagyobb részét devizában tartja. Befektetési jegyben több mint 1,1 millió dollárja és 400 ezer eurója van. Készpénzben 10 millió forintot tart, és követelésként feltüntetett egy 595 millió forintos családi, baráti kölcsönt is, írta meg a Blikk.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke sem lett szegényebb. 271 millió forintos megtakarítása van, 26 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. A miniszter egyébként feltaláló is. találmánya után tavaly havonta 17 milliót, azaz összesen 204 millió forintot kapott. Tavaly az RTL Híradó mutatta be, hogyan alakult a miniszter vagyona:


Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter vagyonáról korábban is beszámoltunk, ugyanis elképesztően nagy. Friss vagyonnyilatkozata szerint a tárcavezető honvédelmi miniszter egy 717 négyzetméteres XII. kerületi lakóházat és egy káptalantóti majort (épülettel) vett 2023-ban. Bankszámlájáról viszont eltűnt 743 millió forint. Míg tavaly januárban 773 millió forintot tartott a bankban, mostanra már csak 30,4 millió maradt. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bevallásában megjelent egy 46 millió forintos befektetési jegy, pedig tavaly még mindössze 3 millió forintot tartott értékpapírban. Továbbra sem törlesztett egy forintot sem abból a 30 millióból, amivel már évek óta tartozik a szüleinek. A miniszter felesége sikeres üzletasszony, cége működő honlap és nyilvános telefonszám nélkül is milliárdos bevételt csinált.

Tuzson Bence igazságügyi miniszternek van egy hétvégi háza Mátraszentimrén, egy pedig Tihanyban. 64,5 millió forintot helyezett el értékpapírban, emellett feltüntetett 16 millió forint hitelintézeti számlakövetelést és 51 millió forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelést. 

Varga Mihály pénzügyminiszter  28,4 millió forintját tette  állampapírba, befektetési jegyben pedig 11,6 millió forintja van, de feltüntetett egy 7 millió forintos banki számlakövetelést is. 

A politikusok vagyonnyilatkozatával kapcsolatos összes hírünket megtalálja itt.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#vagyonbevallás#vagyonnyilatkozat#kormány#miniszterek

Címlapról ajánljuk