Belföld

Már az sem derül ki a vagyonnyilatkozatokból, ha egy politikus elválik

rtl.hurtl.hu

2024. január 12. 7:33

Visszamenőlegesen is kisatírozzák a házastársak és gyerekek nevét a vagyonnyilatkozatokból. 

Az Index írta meg, hogy a legújabb változások miatt a családtagok neveit ki kell takarnia az Országgyűlés Hivatalának a parlament honlapján elérhető vagyonnyilatkozatokból. 

Visszamenőlegesen 2012-ig satírozták ki a házas- és élettársak, valamint a gyermekek neveit. Ez azt jelenti, hogy ezekből a dokumentumokból például nem fog kiderülni, ha valamelyik politikus elválik.

Mindez csak a 2012 óta közzétett vagyonnyilatkozatokra vonatkozik, például Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc ezt megelőző vagyonnyilatkozataiban is szerepel házastársuk és gyerekeik neve.

Ez most meglehetősen aktuális, ugyanis minden év január 31-e éjjelén kerülnek fel a parlament.hu és a kormany.hu oldalakra az országgyűlési képviselők, valamint a kormánytagok vagyonnyilatkozatai. 

Az Index kérdésére az Országgyűlés Hivatala azt válaszolta, hogy a többször módosított törvény alapján a vagyonnyilatkozat nyilvános, oldalhű másolatát – a családtag személyes adatai nélkül – kell közzétenni.

A www.parlament.hu webtartalmainak felülvizsgálata során hivatalból észleltük, hogy az egyes képviselők adatlapján megjelenített vagyonnyilatkozatok nem felelnek meg a fentieknek, így az azokban található családtagi személyes adatokat – az Országgyűlés Hivatalának adatvédelmi tisztviselőjével egyeztetve – a rendelkezés hatálybalépésének napjára visszamenőleg kitakartuk.

Hozzátették: ezt fogják tenni akkor is, ha a jövőben a vagyonnyilatkozatban családtagra vonatkozó személyes adatot tüntet fel egy képviselő.

Tavaly az RTL Híradó számolt be róla, hogy fél év alatt kikerült majdnem 400-400 millió forint két miniszter vagyonnyilatkozatából. Rogán Antalnak 371 millióval, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak 380 millióval csökkentek a megtakarításaik vagy a bankszámláikon tárolt összeg. A közpénzek átláthatóságával foglalkozó szervezet szerint a 2022-ben kétszer módosított vagyonnyilatkozati rendszerbe simán belefér, hogy ennyi pénzt nem lehet megtalálni:


Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#vagyonnyilatkozat#válás#gyerek#házasság#átláthatóság

Címlapról ajánljuk