Gazdaság

Szalay-Bobrovniczky miniszternek akkora a vagyona, hogy simán beférne a leggazdagabb magyarok közé

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 7:18

Három év alatt 19 milliárdos vagyont gyűjtött össze – tárta fel a 24.hu.

19 milliárdos vagyonával a leggazdagabb magyarok között van a helye Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, aki tavaly május óta az Orbán-kormány honvédelmi minisztere, írja a 24.hu.

A portál szerint a miniszter három év alatt tett szert a hatalmas vagyonra. A lap sorra vette a vagyonosodás állomásait:

  • 2020-ban a tízmilliárdokat termelő fővárosi kaszinóbizniszben a néhai Andy Vajna helyébe lépett.
  • Következett a Dunakeszi Járműjavító, amely hamarosan egy 32 milliárd forintos MÁV-megrendelést nyert el, Ezt követően Szalay-Bobrovniczky az orosz üzlettárssal belefogott egy egymilliárd eurós üzletbe, 1300 vasúti kocsi legyártásába az egyiptomi vasút számára.
  • Egy hadiipari cégben, a legnagyobb cseh repülőgépgyárban egy 53 milliárd forintos állami hitel segítségével lett többsége.

A 24.hu megjegyzi: miután 2022 májusában kinevezték miniszterré, Szalay-Bobrovniczky sorra szállt ki az érdekeltségeiből: kaszinórészesedése  Habony Árpádra, a járműjavító és a repülőgépgyár Hernádi Zsoltra szállt. Megtartotta viszont a vagyonkezelő cégét, a London Capital Zrt.-t, amelyben a lap szerint a tavalyi év végére bő 19 milliárd forint nyereség gyűlt össze a cégdokumentumok alapján. 

Szalay-Bobrovniczky vagyonának gyarapodásával a közelmúltban a Házon kívül is foglalkozott.


Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Gazdaság#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#vagyon#honvédelmi miniszter#leggazdagabb magyarok#NER

Címlapról ajánljuk