Gazdaság

Olyan véleménycikket közölt Nagy Márton minisztériuma, hogy háromhavi mélypontra zuhant tőle a forint

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 19:59

Hiába, a szavak ereje.

Háromhavi mélypontra jutott a forint árfolyama kedd délután, egy euró ekkor már 386 forint körüli összegbe került, adta hírül a Telex. Ennek az oka az, hogy a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium két szakértője közös véleménycikket publikáltak a Portfolión, amelyben belengették egy fontos, hiteleket érintő szabályozási változás lehetőségét.

A forintgyengüléssel párhuzamosan az OTP részvényeinek árfolyama és érezhetően csökkent.

Mi ez a változás, aminek még a lehetősége is így megkavarja az állóvizet? A hivatalosan vitaindítónak szánt írás szerint lehet, hogy a változó kamatozású vállalati hitelek referenciahozamainak számítási alapját meg kellene változtatni. Ezt most a BUBOR-hoz kötik, de a jövőben a szakértők szerint a jóval alacsonyabb DKJ-hoz lehetne kötni.

A változás következményeként a hitelek törlesztőrészletei jelentősen csökkennének, ami a vállalkozásoknak nagy előnyt jelentene, a bankoknak viszont rengeteg pénzbe kerülne. A Portfolio szerint még az is elképzelhető, hogy a változás a lakossági hitelekre is vonatkozhat majd. Ez a hitelt törlesztőnek értelemszerűen nagyon jó, míg a bankoknak nagyon rossz lenne.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Gazdaság#forint#mélypont#Nagy Márton#minisztérium#változás#hitel#kamat#bank#cikk

Címlapról ajánljuk