Belföld

Kriptovaluta, bekötőút és építkezés: így gyarapodtak a magyar képviselők

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 7:20

Toroczkai László vagyonnyilakozatához szokatlan megjegyzést fűzött, természetesen migránsozással. 

Szépen gyarapodtak a kormány tagjai, bár Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában a hatvanpusztai uradalomnak nem volt nyoma. Azonban nem csak az ő bevallásaik érdekesek annak ellenére, hogy a mostani vagyonnyilatkozati rendszer nem enged teljes betekintést a vagyonokba, sőt, egyre kevesebb és kevesebb hámozható ki ezekből a dokumentumokból. 

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc, a DK alapító elnöke képviselői tevékenysége mellett az Altus Portfolió Kft. tulajdonosaként havi bruttó 200 és 500 ezer forint közötti jövedelmet realizál. Az rendszerben nem kell pontos összeget megadni, csak sávosan kell meghatározni a jövedelmet, Gyurcsány Ferenc a 2. kategóriában van az ötfokozatú skálán. A politikus értékpapírban tartott pénze erősen megcsappant:  tavaly ilyenkor 461 millió forintja volt, ám jelenlegi bevallása szerint ez 18,3 millióra apadt.

Vagyonnyilatkozatában 432 millió forintos pénzkövetelést tüntetett fel, mint házastárssal fele-fele arányban adott lakásvásárlási előleg. Gyurcsány Ferenc tulajdonosa egy pápai lakásnak, valamint felerészben egy kötcsei családi háznak. A lakásvásárlási előleg a Blikk szerint a harmadik ingatlanként a vagyonnyilatkozatban megjelölt, most még beépítetlen telekként szereplő II. kerületi terület, amelyet a képviselő 2021-ben vásárolt meg, a család új luxusingatlanjának ad majd helyt. A 2031 négyzetméteres ingatlannak a pártelnök 87/960-ad részben tulajdonosa, a telken felépülő Bimbó úti társasházba költözik a Gyurcsány–Dobrev házaspár, valamint legkisebb gyermekük.

Kocsis Máté

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vagyonnyilatkozatában Szász Endre Paragrafus című festményét tüntette fel, ez 1982-ben lett az övé, ajándékozással. A kormánypárti politikus 20 millió forintot tart állampapírban, folyószámlán ész készpénzben 60,7 millió forintja van. Kocsis Máté 2022-ben kiszállt családi cégükből, a Hobby-Key Kft.-ből, vagyonnyilatkozata szerint viszont havi jövedelemhez jut onnan, Gyurcsány Ferenchez hasonlóan a 2. kategóriát jelölte be, azaz havonta bruttó 200 és 500 ezer forint közötti jövedelme érkezik innen. Nemrégiben furcsa évfordulóra hívtuk fel a figyelmet, Kocsis Máté ugyanis arról beszélt: fiatal hölgyek ne szóljanak bele a munkába, mert a világ bonyolultabb annál.


Ungár Péter

Ungár Péter, az LMP politikusa elsősorban családjának köszönheti átlagon felüli anyagi lehetőségeit. Mivel Ungár vagyonának döntő részét az édesapjától örökölt BIF-részvények teszik ki, a vagyonnyilatkozatából nem derül ki, tulajdonképpen mennyire gazdag. Egyes korábbi becslések 15 milliárd forintról szóltak, de pár hónappal ezelőtt a Blikknek adott interjújában arról beszélt, ő maga sem tud pontos számot mondani. A politikus bankszámláján 12,2 millió forint van. Rendelkezik továbbá egy 99,1 millió forintos, más szerződés alapján fennálló követelése, amit már korábban is feltüntetett a bevallásában. Változatlanul három cégben van érdekeltsége: az Azonnali Média Kft.-ben, a Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben és az édesanyjával, Schmidt Máriával és nővérével együtt tulajdonolt PIÓ-21 Kft.-ben.

Ajánló: Mfor: az Orbánt nyaraltató Ungár családtól bérel parkolókat az ellenzéket milliárdos bírsággal fenyegető ÁSZ

Lukács László György

Lukács László Györgynek, a Jobbik frakcióvezetője egy karcagi ház tulajdonosa 5/16 arányban, a tulajdonrészt korábban ajándékozással szerezte. Szintén Karcagon 71200/10000 arányban, ugyancsak ajándékozással lett egy társasházi iroda tulajdonosa. Pulán egy 80 négyzetméteres házat tudhat magáénak, egy 2016-os ajándékozás útján. Karcagon felerészben is tulajdonol egy lakóházat, 2022-ben vásárolta. 2,3 millió forint készpénzt és 43 ezer dollár pénzintézeti hitelkövetelést tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

Tóth Bertalan

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője továbbra is a a Bonus Kft. 60 százalékos, illetve a Dr. Tóth Ügyvédi Iroda 100 százalékos tulajdonosa. Nagykozáron felerészt magáénak tudhat egy 2780 négyzetméteres erdőt, ezt 2005-ben vásárolta. 2022-ben vásárolt egy pécsi ház 10/60-ad része is az övé lett. Tavaly nem vásárolt ingatlant. Életbiztosításának értéke 5 millió forint, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésként 10 millió forintot tüntetett fel. 

Gelencsér Ferenc

Gelencsér Ferencnek, a Momentum frakcióvezetőjének nincsen ingatlantulajdona, kriptovalutában tart 4,7 millió forintot, értékpapírban pedig 10,5 milliót. 5,2 millió forint hitelintézeti számlaköveteléssel rendelkezik.

Toroczkai László

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és frakcióvezetője 2017 óta felerészben tulajdonosa egy ásotthalmi tanyának, 2020 óta pedig egy 8909 négyzetméteres szántónak. Tavaly lett egy 521 négyzetméteres, szintén ásotthalmi bekötőút tulajdonosa. A bekötőúttal kapcsolatban a politikus vagyonnyilatkozatában közölte:

A 2023-ban vásárolt, 521 négyzetméternyi kivett út a tanyánkhoz bevezető rövid út, amelyet 170 ezer forintért vásároltam meg, mert elegem lett az azon keresztül vonuló illegális migránsokból, embercsempészekből és egyéb bűnözőkből.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője még mindig 8/24-ed részben tulajdonol egy II. kerületi ingatlant, erről tavaly Budapest Főváros Kormányhivatala állapította meg, hogy szabálytalanul épült

A politikusok vagyonnyilatkozataival kapcsolatos összes hírünket itt találják. 

Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#vagyonnyilatkozat#gyurcsány ferenc#tordai bence#toroczkai lászló#kocsis máté#dk#fidesz#mi hazánk#vagyonbevallás

Címlapról ajánljuk