Belföld

Kormányhivatal: a bíróság szerint is jogellenesen és szabálytalanul építkezett Tordai Bence

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 15:46

A képviselő korábban megtámadta a bíróságon a kormányhivatal döntését.

Jogellenesen és szabálytalanul építkezett Tordai Bence – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-vel.

A hivatal azért utasította el a párbeszédes politikus II. kerületi ingatlanára a hatósági bizonyítvány kiadása iránti kérelmét, mert – ahogy a bíróság is megállapította – az országgyűlési képviselő egyszerű bejelentés alapján történt építkezése jogsértő volt – írja a közlemény.

A kormányhivatal döntését Tordai Bence a bíróságon megtámadta, azonban a Fővárosi Törvényszék mai ítéletével megerősítette a kormányhivatal álláspontját, miszerint jogellenes tényt (jogszabályba ütköző építkezést) nem lehet hatósági bizonyítvánnyal igazolni.

Az ügy előzménye, hogy tavaly nyomozást indított a rendőrség Tordai Bence házának ügyében. Az országgyűlési képviselőt akkor már hetek óta azzal támadta a Fidesz-közeli sajtó, hogy engedély nélkül épített 150 milliós „luxusvillát” a II. kerületben. 

A Metropol arról írt, hogy az ellenzéki politikus egy teljesen új épületet húzott fel a 2016-ban vásárolt régi parasztház helyén, amivel szerintük megkerülte az építési szabályokat. Az Origo szerint ráadásul az új ház kicsivel még arrébb is épült fel, mint az eredeti. 

Az építkezéssel kapcsolatban Tényi István tett feljelentést, amit a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alá tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgált, majd pedig átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. 

A „villabotrányról” beszámoló kormánypárti lapok egybehangzóan állították, hogy el kell bontani Tordaiék házát. Az MSZP-s Őrsi Gergely által vezetett II. kerületi önkormányzat szerint a jogszabályok alapján ez nem elképzelhetetlen, amennyiben bebizonyosodik, hogy szabálytalan volt az építkezés, volt is hasonlóra precedens a kerületben. Hangsúlyozták: nincs hatáskörük az ügyben,

mivel az építésügyi hatósági hatáskörök 2020-ban átkerültek Budapest Főváros Kormányhivatalához.

Tordai Bence korábban hosszú Facebook-bejegyzésben reagált a vádakra. 

Nyitókép: Tordai Bence / Facebook 

#Belföld#tordai bence#párbeszéd#építkezés#ház#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk