Belföld

Nyolc év után újra járnak a személyvonatok Magyarországról Szabadkára

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 20:36

A Szeged-Röszke vasútvonal átadását október 23-ra ígérte Szijjártó Péter külügyminiszter, azonban Mészáros Lőrinc cége nem készült el, ezért halasztania kellett a MÁV-nak.

Nyolc év után, november 28-án hajnaltól újra járnak a személyvonatok Magyarországról Szabadkára, napi tíz járat közlekedik majd a két ország között – közölte honlapján a MÁV Zrt. pénteken.  

A pálya átépítése tavaly nyáron fejeződött be, a tehervonatok már azóta közlekedhetnek. A személyforgalom megindítását eredetileg október 23-ra, a nemzeti ünnepre tervezték – ezt maga Szijjártó Péter külügyminiszter ígérte meg –, ám a MÁV szerint „vállalkozói hiányosságok” miatt el kellett halasztani. Mint megírtuk, a Szeged-Röszke vasútvonal fejlesztésével megbízott, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd nem készült el időre a biztonsági berendezésekkel.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár akkor az RTL Híradónak nyilatkozott az ügyben:


Arról is írtunk, hogy a 14 kilométeres szakasz felújítására eredetileg 45 milliárd forintot szántak, az állam azonban szeptemberben adott még 5,4 milliárd forintot. Így egy kilométer több mint 3,5 milliárd forintba kerül.

November 28-án hajnaltól újra járnak a személyvonatok Magyarországról Szabadkára

A napi tíz járatból négyet magyar, hatot szerb motorvonat fog kiszolgálni. A menetidő Szeged és Szabadka között nagyjából másfél óra lesz a határrendészeti vizsgálatokkal együtt – írja az MTI. 

Az első vonat Szegedről 5:19-kor indul és 7 órakor érkezik Szabadkára, Szabadkáról pedig 6:03-kor indul és 7:25-re érkezik Szegedre, menetjegyek november 25-től lehet vásárolni. Ám mint közölték, a beruházás 2025-ös teljes befejezéséig továbbra is csökkentett sebességgel, legfeljebb 60 km/órával közlekedhetnek a tehervonatok, a személyvonatok sebessége pedig csak „a hátralévő kivitelezési feladatok megvalósításával emelhető több lépcsőben”.

A MÁV emlékeztet arra, hogy az ország- és vármegyebérletek nemzetközi utazásra nem vehetők igénybe, vagyis szerbiai úti cél esetén az országhatárig sem érvényesek, továbbá a Magyarországon érvényes kedvezményeket csak az országhatárig lehet kihasználni. A vasúttársaság emellett azt javasolja az utasoknak, hogy menetjegyüket a MÁV-START nemzetközi jegypénztáraiban vagy a jegy.mav.hu felületen váltsák meg, mivel a vonal nem minden állomásán és megállóhelyén üzemel pénztár, illetve a fedélzeten csak korlátozásokkal lehet jegyet váltani.

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#szeged#röszke#Szabadka#vasútvonal#mészáros lőrinc#v-híd zrt.#v-híd#szijjáró péter#máv

Címlapról ajánljuk