Belföld

Nem készült el időben Mészáros Lőrinc cége, így Szijjártó hiába ígérte meg, nem tudja október 23-án átadni a Szeged-Röszke vasutat

rtl.hurtl.hu

2023. október 18. 15:03

A Mészáros érdekeltségébe tartozó V-HÍD alvállalata által gründölt vasúti biztosítóberendezés gondja miatt nem történhet meg az átadás.

Nem kerül sor a Szeged-Röszke vasútvonal ünnepélyes átadójára október 23-án, mivel az annak fejlesztésével megbízott, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég nem készült el időre, tudta meg a Szabad Európa több, egymástól független forrástól.

Szijjártó Péter még augusztus 20-án írta azt: „Következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án megindul a személyforgalom az új Szeged–Szabadka vasútvonalon, és határozott célunk az, hogy Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, Röszke és Horgos között egyúttal Európa legmodernebb és legkulturáltabb közúti átkelőhelye is legyen”.

A miniszter azonban nem tud átadót tartani a nemzeti ünnepen, mert a V-HÍD-csoporthoz tartozó R-Kord Kft. Nem készült el időben a projekttel: a vállalat a cseh AZD Praha vasúti biztosítóberendezését szerelné be, de ez a lap szerint egyelőre nem kapta meg az engedélyt a próbaüzemre.

Az is oka lehet a csúszásnak, hogy június 30-án a V-HÍD egy körlevélben arra utasította a kivitelezésben részt vevő alvállalkozókat, hogy vonuljanak le az építkezésről. Emiatt hetekig állt a munka. Arról is írtunk, hogy a 14 kilométeres szakasz felújítására eredetileg 45 milliárd forintot szántak, az állam azonban szeptemberben adott még 5,4 milliárd forintot. Így egy kilométer több mint 3,5 milliárd forintba kerül.

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

#Belföld#mészáros lőrinc#szijjártó péter#szeged#röszke#vasútvonal#v-híd#október 23

Címlapról ajánljuk