Belföld

Vitézy: A tíz legjobb magyar vasúti szakemberből kilenc már távozott, mióta Lázár irányít

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 9. 9:56

Európában komoly vasútfejlesztések vannak, ezért nagy kereslet van a jó szakemberekre – mondta a BKK korábbi vezérigazgatója.

Kaotikus viszonyok alakultak ki a magyarországi közlekedés irányításában, amióta Lázár János miniszterként 2022 decemberétől átvette a terület vezetését – többek között erről beszélt Vitézy Dávid korábbi BKK-vezérigazgató, egykori közlekedési államtitkár a G7-nek.

Két hete vezettek be sebességkorlátozást Biatorbágy és Szárliget között a vasúti pálya rossz állapota miatt. Akkor Lázár a mihamarabbi felújításra utasította a vasúttársaságot, majd nyilvános üzengetés kezdődött a tárca és a MÁV között. Ez vezetett ahhoz, hogy végül felmentette a MÁV gazdasági vezérigazgató-helyettesét.

Vitézy elmondta, a szakemberek tömegesen hagyják el a területet, Lázár János miniszeri kinevezése óta a MÁV-nál dolgozó tíz legjobb szakember közül kilencen távoztak. Keresettek is azok, akik otthagyják a MÁV-ot, mivel egész Európában fejlesztik a vasutat, a gazdasági növekedést és a klímaválságot is szeretnék ilyen projektekkel megoldani – ehhez pedig a magyar szakembereket is átveszik – tette hozzá.

Azt is elmondta a szakember, hogy a kormány nem egy átmeneti állapotnak éli meg, hogy az európai uniós források elapadtak, mert a vasútfejlesztés teljes intézményrendszerét leépítette.

Vitézy Dávid pár napja arról beszélt a Híradónknak, hogy több ezer milliárd forint hiányzik a magyar vasútból:


Nyitókép: Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára beszédet mond a 160 milliárd forintból megújult Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz átadóünnepségén a gödöllői vasútállomáson 2022. október 7-én. Fotó: MTI/Kovács Anikó.

#Belföld#máv#lázár jános#vitézy dávid#vasút#szakemberek#elvándorlás

Címlapról ajánljuk