Belföld

Gulyás Gergely: Nem igaz, hogy Magyarországon ukrán katonákat képeznek ki

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 11:14

A szerdai, Orbán Viktor vezetésével tartott kormányülés után csütörtökön a kormányinfón a Baross Gábor Program bővítését jelentették be. Ez a vállalkozásoknak kínál kedvezményes hitelt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elhúzódó háborúra számít. Szerinte faji alapon üldözi a magyarokat Brüsszel. 

Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a 2023. március 9-i kormányinfón. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:43

Modellváltó egyetemeknek jó a mostani helyzet, Gulyás Gergely szerint

21 modellváltó egyetem írt levelet az Európai Bizottságnak. A források ügyével kapcsolatban a miniszter azt mondta: az Európai Bizottság és az ellenzék kreálta álproblémáról van szó. A modellváltás az egyetemek számára egy pozitív folyamat, önállóságot kaptak, állami beavatkozásra csak a felsőoktatási szabályok megalkotásában van lehetősége a politikának. Gulyás Gergely szerint ha valaki nem akar átkelni az úton, nem kell átsegíteni.

Az RTL Híradó tudta meg, hogy a minisztereken túl a parlamenti képviselőket, a köztisztviselőket és állami hatóságok tagjait is kizárná az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból az Európai Bizottság:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:39

NATO-bővítés: támogatjuk

Hogy értékelik a finn- és svédországi tárgyalásokat? – tették fel a kérdést. Gulyás szerint meg kell várni a delegációk beszámolóját, a kormány támogatja Svédország és Finnország csatlakozását a NATO-hoz. 

Mint arról beszámoltunk, hivatalosan a parlamentet képviselték, de négy kormánypárti politikus alkotta (és Hende Csaba vezette) azt a delegációt, amely Finn- és Svédországba ment tárgyalni a két ország NATO-csatlakozásáról. A finn külügyi bizottság alelnöke azt nyilatkozta: nincs mit tárgyalniuk ezzel a küldöttséggel. A Fidesz szerint épp az ilyen nyilatkozatok miatt volt szükség a delegáció látogatására.

Finn házelnök: Semmilyen feltételt nem támasztott a Hende Csaba-féle magyar delegáció

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:33

Pedagógusok béremelése? A baloldal hátráltatja

Gulyás Gergely kérdésre közölte: nagy lépést szeretnének tenni a pedagógusbérek terén. Támaszkodnának Brüsszelre is, ha ott a magyar baloldal nem tenne meg mindent a magyar érdekek ellen, illetve hogy a pedagógusok minél később kapják meg a béremelést. Január elsejétől 10 százalékkal emelték a béreket, de 22 hónap alatt szeretnék elérni, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékáig emelkedjenek a fizetések.

Önálló pedagógus jogviszonyt terveznek. A magyar baloldal nem akar pedagógus béremelést, állította a miniszter. Brüsszelben dolgozó képviselők szurkálják a hátunkba a kést, de az a pedagógusok háta, fűzte hozzá a tárcavezető.

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:28

Hitel, gyermekvédelem

Két feladat van: csökkenteni az inflációt intézkedésekkel, illetve a családok, a nyugdíjasok és a kis-közepes vállalkozások védelme. A védelmi lépések között említi a gyármentő programot, a lakásbiztosítások tehercsökkentését, a vármegye- és országbérleteket, a 13. havi nyugdíjat, tehát a korábban már ismertetett intézkedéseket. 

Ezer milliárd forintra emelik a Baross Gábor Program keretét, a 300 milliárdos hitelprogram kerete kimerülőben van. Az újraiparosítási programban az eurókamat 3-3,5 százalék, a forintkamat 6-6,5 százalék.

A gyermekvédelem ügye is napirendre került a kormányülésen. Keresetet indítottak a kormánnyal szemben, 

a magyar kormány ellenkeresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságánál. 

Gulyás kiemelte: az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, a gyermeket nevelni pedig a szülő jogosultsága. A miniszter szerint az EU másképpen gondolkodik a gyermekvédelemről, mint Magyarország. 

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 11:20

Magas az infláció

Béketárgyalásokra van szükség, a magyar álláspont elítéli az orosz agressziót, humanitárius segítséget nyújtunk Ukrajnának, mondta az orosz-ukrán háborúról Gulyás Gergely. A belpolitikai viszonyok nem változtak meg a miniszter szerint, a baloldal szerinte támogatja a szankciókat. Az emberek többségének a véleménye már tavaly áprilisban is világos volt, tette hozzá. 

Az infláció Magyarországon is nő, az átlagot meghaladóan, nagy a kitettségünk az energetikában, mondta Gulyás. Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján, ugyanakkor van egy fontos gazdaságpolitikai vita arról, hogy mi az infláció oka. A legtöbb ilyen ok Gulyás szerint külső ok. 

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. március 9. - 10:46

Vágtat a pénzromlás, összeültek a Karmelitában

Hiába csökkent három tized százalékponttal, továbbra is 25 százalék felett van az infláció Magyarországon – derült a KSH friss adataiból. A GKI szerint még nincs vége a rekordgyors drágulásnak:


Szerdán Kovács Zoltán államtitkár bejegyzéséből derült, hogy összeült a kormány. Orbán Balázs a helyszínről jelentkezett, azt írta: „Európában az inflációra kétfajta politikával reagálnak a kormányok: vannak, akik kivárnak, és vannak, akik beavatkoznak a gazdasági folyamatokba. Magyarország a második csoporthoz tartozik.”

A kormányülésre Orbán Viktor miniszterelnök is célzott: Facebook-oldalán közzétett videójában megemlítette, még a kormányülés előtt köszönti virággal a Karmelita kolostor tisztaságért felelős női dolgozóit.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#gulyás gergely#Szentkirályi Alexandra#infláció#orosz-ukrán háború#energiaválság

Címlapról ajánljuk