Külföld

Finn házelnök: Semmilyen feltételt nem támasztott a Hende Csaba-féle magyar delegáció

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 9:22

„Finnországban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz” – közölte a finn politikus magyar partnereivel.

Mint arról beszámoltunk, hivatalosan a parlamentet képviselték, de négy kormánypárti politikus alkotta (és Hende Csaba vezette) azt a delegációt, amely Finn- és Svédországba ment tárgyalni a két ország NATO-csatlakozásáról. 

 A finn külügyi bizottság alelnöke azt nyilatkozta: nincs mit tárgyalniuk ezzel a küldöttséggel. 

A Fidesz szerint épp az ilyen nyilatkozatok miatt volt szükség a delegáció látogatására. A Momentum szerint a finn és svéd csatlakozás magyar halogatása csak Oroszország érdeke.

Semmilyen feltételt nem támasztottak

– mondta a 444-nek Matti Vanhanen finn házelnök arról, hogy szabott-e bármilyen feltételt a fideszes küldöttség azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány támogassa a finn NATO-csatlakozást.

A ratifikáció mellett más témák is szóba kerültek. Szóba hozták finn politikusok egyes Magyarországgal kapcsolatos megjegyzéseit. De nekik is megmondtam, hogy Finnországban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, a politikusainknak senki nem szabhatja meg, hogy mit mondjanak

– világított rá a két ország közi különbségekre a finn házelnök.

„Nem volt azért ez egy teljesen átlagos látogatás. Két ország van, amelyik hosszú ideje késlelteti a ratifikációt, Törökország és Magyarország. Annak ellenére teszik ezt, hogy tökéletesen megfelelünk minden követelménynek, amit a NATO a tagjelöltekkel szemben támaszt” – tette hozzá Matti Vanhanen.

Nyitókép: Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke  és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke kezet fog Helsinkiben 2023. március 8-án.  Fotó: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

#Külföld#nato-csatlakozás#ratifikálás#delegáció#finnország#fidesz

Címlapról ajánljuk