Reggeli

Azonnali 45 százalékos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy pályán tartsák a pedagógusokat

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 8:39

Jelentősen csökkent a felsőoktatásba bekerülők száma, idén 6449 diákot vettek fel a pedagógusképzésbe, ami az előző évekhez képest is nagyon alacsony. Hogy milyen következményei lesznek ennek a jövőre nézve, arról Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszélt a Reggeliben.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke volt a szerdai Reggeli vendége, aki szerint évről évre egyre kevesebb diák szeretne pedagógus lenni. 

A fiatalok egész egyszerűen beárazták ezt a szakmát 

– magyarázta az alelnök az okokat. Gosztonyi Gábor szerint a legtöbb fiatalnak azért a pénzért, amiért pályakezdőként el tudnának helyezkedni, nem éri meg elvégezni az ötéves képzést.

Idén 6449 tanulót vettek fel a pedagógusképzésbe, ha a diákok közül mindegyik végigcsinálja a felsőoktatást, majd elhelyezkedik a szakmában, még az sem pótolja az öt év múlva nyugdíjba vonuló tanárokat, akiknek a száma el fogja érni a 7900 főt. Gosztonyi Zsolt szerint ebben a létszámban még nincsenek is benne az időközi pályaelhagyók vagy azok a pedagógusok, akik 40 év után mennek el nyugdíjba.

Mi lehet a megoldás?

A PSZ alelnöke szerint első lépésben a megoldás csakis egy 45 százalékos béremelés lehet, ha azt szeretné az állam elérni, hogy ne fogyjanak el a pedagógusok. A kormány és a pedagógusok között tavaly október óta zajlanak a sztrájktárgyalások, eddig sikertelenül.

A Pedagógusok Szakszervezete elvárná a kormánytól, hogy egy pályakezdő tanár legalább annyit keressen, mint egy pályakezdő tiszt – ezért nyílt levelet írtak a kormánynak június 17-én, de ügyükben azóta nem történt jelentős változás.

Sok pedagógus helyzetét csak még inkább megnehezíti az új katatörvény

A PSZ alelnöke szerint az állam volt a legnagyobb kényszerkatáztató – azoknál a tanároknál, akiknél nem jött ki az óraszám, vagy akik nyomorúságos illetményüket kisadózóként próbálták másodállással kiegészíteni.

A legnagyobb hiány még mindig az informatika-, a biológia- és a nyelvtanárokból van. Ráadásul még a tanévrend sincs kész, ugyanis azt a minisztérium még mindig nem adta ki.

 

#Reggeli#RTL Klub#rtl#pedagógusok#oktatás#bér#béremelés#sztrájk#katatörvény#pdsz#Videó#gosztonyi gábor

Címlapról ajánljuk