Reggeli

Rácz András: Őszintén nem értem, hogyan támogathatja valaki magyarként az orosz offenzívát

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 7:38

Óriási dezinformáció zajlik az orosz-ukrán háború kapcsán, de ez nem most kezdődött.

Putyin elszámolta magát, azt hitte, néhány nap alatt végezni tud Ukrajnával, erre az ukrán védelemre nem számított. Az orosz offenzíva lassul, és ez a következő napokban is így lesz a rossz időjárási viszonyok miatt – mutatott rá a Reggeliben Rácz András Oroszország-szakértő.

Hogy meddig tart a háború, nem lehet megjósolni, de május 9-ére, a Győzelem napjára, a második világháború befejezésének évfordulójára az oroszok valamiféle látványos eredményt akarnak majd felmutatni, amit az orosz lakosság felé győzelemként tudnak elkönyvelni. Ez lehet Donyeck és Luhanszk megyék elfoglalása, de a háború végéhez ez túl kevés lehet az oroszoknak.

A szakértő megjegyezte: óriási dezinformáció zajlik a háború kapcsán, de ez nem most kezdődött.

Az orosz belföldi közvélemény egy annyira szorosan záró buborékban van, hogy egészen abszurd dolgokat is el lehet adni valóságként. Ha a Kreml elég sokáig magyarázza azt, hogy mi ott tulajdonképpen győztünk, akkor az orosz lakosság ezt el fogja fogadni.

– fogalmazott a szakértő.

Hozzátette, ehhez azonban kell valami, amit el lehet adni. „Az, hogy mondjuk Ukrajna belemegy abba, hogy a semlegességet vállalja, tehát hogy lekerüljön az ukrán napirendről, hogy a NATO-ba törekednek, ez már otthon eladható lesz” – magyarázta.

Rácz András elismerte, hogy a jogász végzettségű ukrán elnök profin használja a médiát, egyrészt az ukrán lakosság mozgósítására, másrészt arra is, hogy nemzetközi támogatást szerezzen.

„A nemzetközi információs térben ezt a háborút teljesen egyértelműen Ukrajna dominálja. Annyival ügyesebbek és jobbak, és persze nekik van igazuk. Az, hogy Oroszország katonai erővel lerohanja a szomszédos országot, ezt nem lehet megmagyarázni” – jelentette ki Rácz András.

Arra is kitért, hogy Magyarországon is többen vevők az orosz propagandára. 

Őszintén nem értem, hogy milyen megfontolás alapján támogathatja vagy tekintheti legitimnek valaki magyarként ezt a mostani orosz offenzívát 

– mondta.  

#Reggeli#RTL Klub#lakatos márk#rtl#Külföld#papp gergő#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#rácz andrás#vlagyimir putyin#volodimir zelenszkij#hadsereg#invázió#dezinformáció

Címlapról ajánljuk