Külföld

Vlagyimir Putyinék meglebegtették Joe Biden kormányának felelősségét a merényletkísérletben

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 14:01

A Kreml szóvivője azt sugallta, hogy az elnököt az ellene folyó büntetőeljárással is „el akarták távolítani”, valamint azt állította, hogy Joe Biden kormánya „akarva-akaratlanul átvitte munkamódszereit a belpolitikára", ahol szintén megjelent „az erőszakos döntések stílusa”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azt nyilatkozta a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merényletről: „Oroszország mindig is elítélte, és mi is határozottan elítéljük erőszak minden megnyilvánulását a politikai küzdelem során”.

Ezután utalt a Trumppal szemben jelenleg is folyó büntetőeljárásra, amely mögött a volt elnökhöz hasonlóan politikai leszámolást vél tudni: „Miután számos kísérlet történt arra, hogy Trumpot eltávolítsák a politikai színtérről, előbb jogi eszközök, bíróságok, az ügyészség segítségével, a jelölt politikai hiteltelenítésére és lejáratására tett kísérletekkel, minden külső megfigyelő számára nyilvánvalóvá vált, hogy az élete veszélyben van”.

Peszkov azt is sugallta, hogy Joe Biden kormánya „akarva-akaratlanul átvitte munkamódszereit a belpolitikára", ahol szintén megjelent „az erőszakos döntések stílusa”. Azt mondta: Moszkva nem hiszi, hogy az elnökjelölt likvidálására tett kísérletet a jelenlegi hatóságok szervezték meg, de a történteket az a légkör idézte elő, amelyet ez a kormányzat teremtett a politikai küzdelem során. A szóvivő Oroszország nevében részvétét fejezi ki az elhunytak családjának, és mielőbbi felépülést kíván azoknak, akik megsebesültek a Trump elleni merényletben.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek.

A 2016-os és 2020-ashoz hasonlóan arra is egyre több jel akad, hogy Putyinék szívesen befolyásolnák az idei amerikai választásokat a republikánus elnökjelölt javára: idén már ott tartanak az orosz trollok, hogy egy floridai exrenddőr segítségével konkrét újságokat hamisítanak. Bár ha a történelmi precedenst nézzük, a merényletkísérlet után talán nem is nagyon lesz szükségük befolyásolásra.

A lövöldözésről készült videót itt lehet megnézni:


Nyitókép: Misha Friedman / Getty Images

#Külföld#joe biden#vlagyimir putyin#dmitrij peszkov#kreml#donald trump#merényletkísérlet#reakció#választás

Címlapról ajánljuk