Külföld

Így nézett ki a választási térkép, miután merényletet kíséreltek meg Ronald Reagan ellen

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 10:14

Ronald Reagant az ellene elkövetett merényletkísérlet után óriási fölénnyel választották újra, az 50 államból 49-et elvitt. Vajon Donald Trumpnak is sikerülhet hasonló?

A Donald Trump elleni merényletkísérlet után több lap és közösségi médiás felhasználó is múltidézésbe kezdett: legutóbb 1981-ben próbáltak merényletet elkövetni egy amerikai elnökjelölt, Ronald Reagan ellen. Igaz, technikailag Reagan a merénylet idején még nem jelölt volt, hanem hivatalban lévő elnök, csak 1984-ben indult az újraválasztásért, ekkor viszont elsöprő győzelmet aratott.

A korabeli kutatások azt mérték, hogy Reagan népszerűsége egyenesen kilőtt a merényletkísérlet után, amely részben közrejátszhatott abban, hogy 1984-ben elvitt 49 államot az 50-ből, legyőzve ellenfelét, a demokrata Walter Mondale-t, akinek csak saját államát, Minnesotát, valamint Washington DC-t sikerült megnyernie, ahogy az a fenti választási térképen is látható.

Reaganre egy John Hinckley Jr. Nevű férfi lőtt rá, amikor az a Washington Hiltontól sétált limuzinja felé. A téveszmés férfi azt hitte, hogy ezzel a tettel le fogja nyűgözni Jodie Foster színésznőt, akit levélben és telefonon is zaklatott korábban. Hinckley Jr. azután kezdett betegesen rajongani iránta, hogy több mint 15-ször látta a Taxisofőr című filmet, amelynek szintén témája a politikai erőszak. Revolverrel lőtt Reaganre, akinek eltörött a bordája, kilyukadt a tüdeje, valamint komoly belső vérzése is támadt.

A Donald Trump elleni merényletkísérletről készült felvételt alább nézheti meg:


Nyitókép: Wikimedia Commons

#Külföld#ronald reagan#donald trump#merénylet#kísérlet#választás#usa#1984

Címlapról ajánljuk