Külföld

Videó: meglőtték Donald Trumpot egy kampányeseményen, a támadót lelőtték

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 7:14

Meglőtték Donald Trump volt amerikai elnököt egy szombati, Pennsylvania államban tartott kampányrendezvényen. A republikánusok elnökjelöltje épp a színpadon beszélt, mikor lövések dördültek el. Trump a jobb fülén sérült, a támadó és az esemény egy résztvevője meghalt, ketten súlyosan megsérültek. Joe Biden amerikai elnök elítélte a politikai erőszakot, aminek szerinte semmi keresnivalója Amerikában.

Donald Trump a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott kampánygyűlést, mikor beszéde közben lövések dördültek el. Trumpra titkosügynökök ugrottak, majd lesegítették a színpadról, miközben a véres arcú volt elnök magasba emelte az öklét. A titkosszolgálat CNN által szemlézett közleménye szerint a támadó a kampányrendezvény területén kívül elhelyezkedő magaslati pontról több lövést is leadott, mielőtt embereik „semlegesítették” a fegyverest. Megerősítették, hogy egy néző is meghalt a támadás közben, ketten pedig súlyosan megsérültek, a Politico úgy tudja, egyikük Ronny Jackson texasi képviselő unokaöccse. Az esetet az FBI bevonásával mint merényletkísérletet vizsgálják.

Donald Trump a csak könnyebben sérült meg, konvojával szinte azonnal evakuálták a helyszínről. Később közösségi oldalán, a Truth Social-on így írt a támadásról:

„A golyó a jobb fülem felső részét fúrta át. (…) Azonnal tudtam, hogy valami nem stimmel, hallottam egy suhogó hangot, lövéseket, majd egyből éreztem, ahogy a golyó feltépi a bőrt.”

Trump megköszönte a rendfenntartók munkáját és gyors reakcióját az eseményekre, és részvétét fejezte ki a kampányeseményen meghalt nézőnek. Hozzátette, hogy nem tudják még, ki volt a megölt támadó. „Hihetetlen, hogy ilyen megeshet az országunkban” – írta.

A BBC-nek nyilatkozott egy szemtanú, aki látta a fegyverest. A férfi azt mondta, az egyik épület tetején lett figyelmes egy puskával a kezében kúszó emberre, nagyjából 15 méterre tőle. Azt állítja, hogy próbálta értesíteni a hatóságokat: „mutogattunk rá, a rendőrök rohangásztak a területen, mi meg mondtuk, hogy hé, ott egy ember, puskával, de nem tudták, mi van.”  A szemtanú azt is látta, mikor megölték a támadót. „Felmásztak a tetőre, ráfogták a fegyvereiket, és meggyőződtek róla, hogy halott. Meghalt, és ennyi volt - vége lett” – nyilatkozta a Trump gyűlését a területen kívülről követő néző.

Joe Biden amerikai elnök szombati nyilatkozatában elítélte a politikai erőszakot, melynek szerinte semmi keresnivalója Amerikában. „Beteg. Beteg. Ez az egyik oka annak, hogy egyesítenünk kell ezt az országot” – kommentálta az elnök a Trump elleni támadást. A Reuters tudósítása szerint az elnök már beszélt kihívójával a támadás óta. Alelnöke, Kamala Harris is kiállt az erőszak ellen, valamint arról írt, megkönnyebbült, hogy Trump nem sérült meg súlyosan ebben az „értelmetlen lövöldözésben”. Anthony Blinken külügyminiszter úgy nyilatkozott, megrázta és elszomorította a lövöldözés. Merrick Garland, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze úgy fogalmazott, ez egy támadás a demokrácia ellen.

A képviselőházi republikánusok frakcióvezetője, Steve Scalise arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyújtó hangú választási retorikának véget kell vetni: „Csak egyvalaki kell, aki eléggé elborult ahhoz, hogy ezt hallja, és jelzésnek vegye, hogy elinduljon kinyírni valakit” – mondta. Donald Trump Jr., a volt elnök fia arról posztolt, apja „sosem hagyja abba a harcot Amerika megmentéséért.” Trump kampánycsapata közben teljes kommunikációs csendet hirdetett, és így tettek a Biden-táborban is, a tévés reklámjaik sugárzását is felfüggesztik.

A nagygyűlés Trump utolsó nyilvános rendezvénye volt a republikánusok jövő héten kezdődő jelölőgyűlése előtt – ott várhatóan Donald Trumpot hivatalosan is elnöknek jelöli a Republikánus Párt. A Trump-kampány és az RNC közleménye megerősítette, hogy ezen mindenképp részt vesz a jelölt: „Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukee-ban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé” – írták. Trump külön is jelezte, hogy a merényletkísérlet ellenére folytatja a kampányt.

Mit tudni a támadóról?

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el. Elmondták azt is, hogy Trump ekkorra már elhagyhatta a kórházat.

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket. Annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó.

A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik. A Fehér Ház szombaton késő este közölte, hogy Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba.

A New York Post című bulvárlap „megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, egy 20 éves pennsylvaniai férfi, bizonyos Thomas Matthew Crooks volt az elkövető. Ezt később az FBI is megerősítette.

A magyar politikusok reakciójáról az esetre itt olvashat.

 

 

#Külföld#donald trump#kampányesemény#nagygyűlés#fegyveres#támadó#lövések#merényletkísérlet

Címlapról ajánljuk