Külföld

A Szabad Európa Rádió nemkívánatos szervezet lett Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 20:54

A Szabad Európa Rádió felkerült a külföldi ügynökök listájára is.

Felvette a nemkívánatos szervezetek listájára az orosz igazságügyi minisztérium a Szabad Európa/Szabadság Rádiót (RFE/RL). A médium a külföldi ügynökök listáján is szerepel, írta meg az MTI.

A tárca honlapján az általa nemkívánatosnak minősített külföldi civil szervezetekről vezetett, frissített listán a Szabadság Rádió a 142. szám alatt szerepel. A főügyészség február 2-án döntött arról, hogy nemkívánatosnak minősíti a rádiót.

Az intézkedés az ukrajnai orosz inváziót bíráló hangok elnyomása keretében megtiltja az Egyesült Államok által a hidegháború óta finanszírozott, több nyelven sugárzó RFE/RL oroszországi működését.

Oroszországban több tucat szervezet került a nemkívánatos szervezetek listájára, aminek következtében alkalmazottjaikat bírósági eljárás fenyegeti.

Az RFE/RL Oroszország által történt betiltása arról tanúskodik: Moszkva nem akarja, hogy a népe tájékozott legyen, jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője kedden Washingtonban.

Világos, hogy az orosz hatóságok nem akarják, hogy a nép tájékozott legyen azzal kapcsolatban, mit tesz az orosz rezsim külföldön, és mit cselekszik a saját népével

 – jelentette ki újságírók előtt Matthew Miller.

Rogán Antal tavaly novemberben szólalt meg az orosz titkosszolgálatok magyarországi aktivitásáról:


Nyitókép: Michael Heitmann / picture alliance via Getty Images

#Külföld#Szabad Európa Rádió#oroszország#nemkívánatos szervezet

Címlapról ajánljuk