Külföld

Nem lehetek Orbán igazságügyi jobbkeze külföldön – a kiadatás miatt áll a bál Olaszországban

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 11:25

Még nem döntöttek annak az olasz férfinak a kiadatásáról, aki részt vehetett az úgynevezett viperás, vélhetően antifasiszta indíttatású támadásokban Budapesten. Úgy tűnik, az eljáró olasz ügyész elégedetlen magyar kollégái munkájával. 

Diplomáciai feszültségeket okozott annak a 39 éves milánói nőnek, Ilaria Salisnak az ügye, akit Budapesten kéz- és lábbilincsben vezettek bíróság elé a tavalyi antifasiszta utcai támadásokkal kapcsolatban. Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, telefonon egyeztetett Orbán Viktorral. Szerda reggelre Magyarország római nagykövetségének közelébe egy graffitit is festett a nő egyik támogatója, ezen a tanárnő láncait letépve szerepel. Több olasz politikus is felháborítónak nevezte, hogy egy volt cellatárs elmondása szerint embertelenek a nő börtönkörülményei. Hogy ezt cáfolják, a büntetés-végrehajtás szerdán beengedte az újságírókat a tanárnő cellájába:


Az olasz nőre mint elsőrendű vádlottra az ügyészség 11 év börtönt kért. Az olasz Il Manifesto szerint a milánói fellebbviteli bíróság január 30-án kapott egy dokumentumot Magyarországról, amely tartalmazza a szükséges pontosításokat ahhoz, hogy dönteni tudjanak egy milánói férfi, Gabriele Marchesi átadásáról, akit Salishoz hasonlóan azzal vádolnak, hogy részt vett a támadásokban. Cuno Tarfusser ügyész szerint Budapest válasza  „súlyosan hiányos”, ezért továbbra is ellenzi a kiadatást. Tarfusser szerint az alapvető probléma az arányosság és az ésszerűség hiánya a vád szerinti tényállás és a büntetés kilátásba helyezése között. 

Én biztosan nem lehetek Orbán igazságügyi jobbkeze külföldön. Amikor egy állam eltér a közös európai jogszemlélettől, nekem mint hivatalt viselő olasz személynek ezt figyelembe kell vennem

– mondta. 

Marchesi következő meghallgatása február 13-án lesz. Az ügy az olasz belpolitikában is jelen van. A jobboldali Forza Italia párt arra kérte parlamentet, hogy ne szakadjon szét a Salis-ügy miatt, míg Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter aggódó nyilatkozatok mellett azzal hűti a kedélyeket, hogy egy idegen ország igazságügyi ügyeibe ennél jobban nem lehet beavatkozni. A Liga viszont nem igazán lát kirívót a bírósági, láncos jelenetben.

Németországban Maja (Simeon) Trux kiadatási ügye borzolja a kedélyeket. A berlini főügyészség folytatja a kiadatási eljárást ellene. Erről ügyvédje, Sven Richwim a nyíltan baloldali Junge Weltnek azt mondta:

Azonnal le kell állítani a kiadatást egy olyan rendszernek, amely lábbal tiporja az emberi méltóságot, azonnal le kell állítani.

A másik védőügyvéd, Maik Elster hozzátette: „Az embertelen fogva tartási és tárgyalási körülményekre vonatkozó nyomozás eredményeit, amelyek célja csupán a vádlott megtörése és állítólagos vallomások kikényszerítése, nem szabad Németországban felhasználni.”

Ajánló: A magyar körülményektől féltik a budapesti antifasiszta támadókat Németországban

Nyitókép: Ilaria Salis édesapjával a bíróságon. – Fotó: RTL

#Külföld#viperás támadás#olaszország#ilaria salis#kiadatás

Címlapról ajánljuk