Külföld

A Magyarországon bebörtönzött Ilaria Salisért tüntettek Milánóban, előrehozták meghallgatását

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 12:46

A 38 éves tanárnőt, Ilaria Salist azzal vádolják, hogy tavaly februárban Budapest több pontján összevertek olyan embereket, akikről feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői.

Ilaria Salis szabadon bocsátásáért tartottak fáklyás felvonulást szerda este Milánó központjában, írta meg a Die Presse. Mintegy 100 tüntető gyűlt össze a Milánói Egyetem bejárata előtt, jelszavakat skandáltak a több mint egy éve bebörtönzött milánói tanárnő szabadon bocsátása mellett. A 38 éves szélsőbaloldali olasz nő tárgyalása január végén kezdődött Budapesten. Azzal vádolják, hogy tavaly februárban Budapest több pontján összevertek olyan embereket, akikről feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Ilaria Salist összebilincselt végtagokkal, vezetőláncon vitték be a tárgyalóterembe, ez diplomáciai szinten is nagy port kavart.

Ilaria Salis korábbi védője, Sánta Szabolcs Miklós a Reggeliben arról beszélt, hogy semmi nem indokolta, hogy az 55-60 kilós tanárnőt kéz- és lábbilincsben szállítsák az előkészítő ülésre:


Február elején Ilaria Salis mellett tüntető antifasiszta aktivisták jutottak be a magyar főkonzulátusra Velencében.

A  szerdai tüntetésen részt vett Ilaria Salis édesapja is. Reményét fejezte ki, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya nyomást gyakorol Magyarországra lánya szabadon engedése ügyében.

Paolo Ciani, a római képviselőház parlamenti képviselője nemrég meglátogatta Salist a budapesti börtönben, a politikus szerint a nő házi őrizetbe szeretne kerülni, ha ez lehetővé válik, kérvényezné kiadatását Olaszországnak. A tanárnő azzal érvel, hogy nem áll fenn a szökés veszélye, mivel családja és munkája van Olaszországban. A következő bírósági meghallgatás május 24-én lett volna, az olasz külügyminisztérium honlapján megjelent tájékoztatás szerint viszont március 28-ára előhozták. 

Szerdán Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter fogadta Szijjártó Pétert. Az erről kiadott közlemény szerint Tajani a találkozón hangsúlyozta, hogy az olasz kormány figyelemmel kíséri Ilaria Salis ügyét és elégedettségét fejezte ki, hogy a következő meghallgatást március 28-ra előrehozták.

Tajani egy új, részletes emlékeztetőt is átadott Szijjártó Péternek Salis fogva tartási körülményeiről, és hangsúlyozta: tisztességes tárgyalást kell lefolytatni, és biztosítani kell Ilaria Salis alapvető jogainak és méltóságának védelmét, a budapesti olasz nagykövetség támogatásával is.

Nyitókép: RTL

#Külföld#ilaria salis#antifa#olaszország#kitörés túra#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk