EUEurópa

Nem kapott szót a Fidesz, amikor az olasz antifasiszta aktivista ügyéről vitáztak az Európai Parlamentben

rtl.hurtl.hu

2024. február 5. 19:27

A vitában elhangzott, hogy a fogva tartás körülményei nemzeti hatáskörbe tartoznak, de tiszteletben kell tartani az emberi jogokat.

Az Európai Parlamentben vitáztak hétfőn a magyar börtönviszonyokról és a Budapesten bebörtönzött olasz antifasiszta tanárnő ügyéről – írja a hvg.hu.

Ilaria Salist bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével gyanúsítják azzal összefüggésben, hogy tavaly a Kitörés napi rendezvények idején feltételezett neonácikat is bántalmaztak Budapesten. A tanárnő tagadja a vádakat, abból azonban diplomáciai botrány lett, hogy cellatársa és édesapja is embertelen bánásmódról számolt be, a bíróságon pedig bilincsben és vezetőszáron vitték be a tárgyalóterembe.

A hétfői EP-vitában Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős biztosa azt mondta: a fogva tartás körülményei nemzeti hatáskörbe tartoznak, de minden esetben tiszteletben kell tartani az emberi jogokat. Az EU 2022-ben ajánlást tett a fogva tartás körülményeiről, de a nemzetállamoknak nincs jogi kötelezettségük ennek betartására, a Magyarország és Olaszország által elfogadott keret viszont lehetővé teszi, hogy a vádlott hazájában töltse az előzetes letartóztatást.

Brando Benifei olasz szociáldemokrata képviselő azon a véleményen volt, hogy szörnyű körülmények között tartották fogva Ilaria Salist, ezért Giorgia Meloni kormányának sokkal erőteljesebb lépéseket kellett volna tennie. Szerinte Orbán Viktor újabb támadást indított az európai jogállamiság ellen. Meloni pártja, az Olasz Testvérek képviselője szerint az eset újabb eszköz a baloldal kezében, amivel támadhatja Magyarországot, az EP-nek viszont nem dolga dönteni Ilaria Salis bűnösségéről.

Az ülésen minden frakcióból és a függetlenektől is csak egy képviselő szólalhatott fel, utóbbiaktól az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom kapott szót. Mivel a Fidesz is a függetlenekhez tartozik, Győri Enikő fideszes EP-képviselő hiába kért lehetőséget a felszólalásra.

Ilaria Salis korábbi védője, Sánta Szabolcs Miklós a Reggeliben arról beszélt, hogy semmi nem indokolta, hogy az 55-60 kilós tanárnőt kéz- és lábbilincsben szállítsák az előkészítő ülésre.


Az Olaszországban élő magyar író, Péterfy Gergely pedig arról beszélt, hogy az olasz tévénézőket sokkolta ez a bánásmód, amihez hasonlót csak Teheránból vagy Afrikából látnak.


Nyitókép: RTL Híradó

#Európa#európai parlament#ilaria salis#antifasiszta#fidesz#olaszország#vita

Címlapról ajánljuk