Belföld

Meloni felhívta Orbán Viktort az antifa-per olasz vádlottja miatt

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 8:06

Azzal gyanúsítják az olasz nőt, hogy ő szervezhette meg az antifasiszta támadásokat Budapesten.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, telefonon egyeztetett Orbán Viktorral annak a 39 éves milánói nőnek az ügyében, akit Budapesten kéz- és lábbilincsben vezettek bíróság elé a tavalyi antifasiszta utcai támadásokkal kapcsolatban.

Az olasz szenátus elnöke, Ignazio La Russa kifogásolta, hogy a magyar törvények lehetővé teszik, hogy a fogvatartottat kéz- és lábbilincsben megalázó módon a bíró elé vezessék, ezzel szemben Olaszországban nem ez a gyakorlat. Az olasz külügyminiszter, Antonio Tajani, már korábban beszélt Szijjártó Péterrel az ügyben, és a római magyar nagykövetet is berendelték az olasz külügyminisztériumba, hogy kifejezzék a nemtetszésüket a bánásmód miatt.

Tajani azt is elmondta, hogy Orbán Viktornak ehhez semmi köze, hiszen Magyarország szuverén állam, ahol az igazságszolgáltatás dönt a büntető eljárásokról.

„Az olasz külügy csak tiltakozhat, mert Salist egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva. Ennek ellenére az olasz miniszterelnök lapértesülések szerint telefonon is egyeztetett az ügyről Orbánnal” – írja a hvg.hu.

A lap hozzáteszi, hogy Ilaria Salis (akit a támadások szervezésével vádoltak meg) és családja a fogvatartás körülményeivel nem elégedettek, azt állítják, hogy nem felelnek meg az európai normáknak, fél évig nem telefonálhatott, borzasztó higiéniai körülmények között, szigorú őrizetben tartották fogva, akár egy terroristát.

Az üggyel az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Belföld#olaszország#antifasiszta#támadás#budapest

Címlapról ajánljuk