Külföld

Halva született csecsemők, meddővé tett nők, börtönnel fenyegetett orvosok – az abortusztiltás első évének mérlege az Egyesült Államokban

Nagy MartinNagy Martin

2023. július 7. 6:02

Egy éve nők millió veszítették el az abortuszhoz való alkotmányos jogukat, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság megsemmisítette az úgynevezett Roe kontra Wade döntést, ami korábban nem engedte meg az abortusz teljes tiltását az amerikai tagállamokban. Ez változott meg tavaly, és idáig már több mint féltucat helyen lett teljesen betiltva az abortusz. Volt olyan nő, akinek három hónapot kellett várnia a művi terhességmegszakításra, holott pontosan tudta, a magzaton már nem lehet segíteni. Az orvosok sem vállalják már a beavatkozások végrehajtását, mert akár börtönbe is kerülhetnek, ha nem hagyják szenvedni a nőket, hanem segítenek rajtuk.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egy éve törölte el a Roe kontra Wade döntést, és ezzel utat nyitott ahhoz, hogy több amerikai államban betilthassák a művi terhességmegszakítást. A történelmi döntés értelmében

nők millió veszítették el az abortuszhoz való jogukat az Egyesült Államokban.

Roe kontra Wade ügyben 1973-ban született ítélet, amely fél évszázadig garantálta az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét az országban. A konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróság azonban tavaly hatályon kívül helyezte, majd szövetségi szinten megsemmisítette a döntés.

Így most minden állam saját hatáskörben döntheti el, hogy engedélyezi, korlátozza vagy egyenesen betiltja az abortuszt. A Sky News-nak nemrégiben két nő mesélte el sokkoló történetét, amely mindennél jobban rávilágít arra, hogy milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha az államok leszűkítik az abortuszhoz való hozzáférést.

Tudta, hogy meg fog halni a születendő gyermeke

A floridai Lakeland városából származó Deborah Dorbert fekete-fehér magzatképek felett görnyedve, könnyeit visszatartva mondta el a brit tévétársaságnak, hogyan veszítette el gyermekét. Férjével éppen a második gyermeküket várták, és bár kezdetben úgy tűnt, hogy a magzat teljesen egészséges, a 23. héten minden megváltozott: egy rutinvizsgálaton olyan rendellenességet diagnosztizáltak, amelynek következtében az egyik veséje csak kezdetlegesen fejlődött ki, a másik pedig teljesen hiányzott.

Az orvosok azt mondták a nőnek, hogy a magzat betegsége (Potter-szindróma) az élettel összeegyeztethetetlen, a megtört házaspár ezért az abortusz mellett döntött. Deborah számára fontos volt, hogy a lehető leghamarabb átessen a műtéten, és megkezdhesse a felépülést.  

Azonban a nőgyógyász világossá tette: a jelen politikai klíma ellehetetleníti az abortuszt.

Idén áprilisban Ron DeSantis floridai kormányzó is aláírta a terhességmegszakítás lehetőségét leszűkítő törvényt, amely a terhesség hatodik hetét követően megtiltja az abortuszt. A szigorítás ugyanakkor csak azután léphet életbe, hogy Florida állam legfelsőbb bírósága felülvizsgálja a jelenlegi jogszabályt, amely a 15. hét után tiltja a terhességmegszakítást.

Halálra ítélt magzatok, kihordott terhességek és tehetetlen orvosok – pokollá teszik az amerikai nők életét az abortusztörvények
Abortuszpárti aktivisták tüntetnek az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt 2023. június 24-én Washingtonban. Fotó: Anna Rose Layden / Getty Images

Floridában és más, hasonlóan szigorú abortusztörvénnyel rendelkező államokban az orvosok ódzkodnak a korai beavatkozásoktól, mert ha bárki megkérdőjelezi a diagnózis súlyosságát, akkor a nőgyógyász pénzbüntetést, sőt akár börtönt is kaphat. A nő orvosai sem mertek kockáztatni, ezért több mint három hónapig kellett a szíve alatt hordania a babát.

Amikor a magzat rúgott egyet, egyszerre érzett örömöt és keserűséget, hiszen pontosan tudta, hogy el fogja veszíteni leendő gyermekét. A baba mindössze 93 percet élt.

A nő fontolgatta, hogy elmenjen egy olyan államba, ahol legális az abortusz, azonban nem engedhette meg magának az utazást és a munkából való kiesést, valamint a másik gyermekük mindennapjait sem akarták felforgatni.

Majdnem belehalt, és soha többé nem lehet gyermeke az abortusztörvény miatt

Egy másik, Mayron Hollis nevű nő Tennessee államban él, az ő életét is megkeserítette a szigorúbb abortusztörvény. A család anyagi gondokkal küzd, és van egy másfél éves lányuk, aki mindössze öt hónapos volt, amikor a nő újra teherbe esett. Azonban az orvosok közölték vele, hogy a korábbi császármetszés miatt komplikációk merültek fel a terhességnél, aminek következtében „felrobbanhat” az anya méhe, és az abortusz a nő egyetlen lehetősége a túlélésre.

Tenessee államban 2022 augusztusa óta illegális az abortusz majdnem minden formája, és egyedül akkor van lehetőség megszakítani a terhességet, ha az az anya életét veszélyezteti. Azonban az orvosai így sem vállalták be a műtétet, mert féltek attól, hogy felelősségre vonják őket.

Annak ellenére kellett folytatnia a terhességet, hogy kis híján belehalt. A nőnek 26 hét után belső vérzése lett, és az életének megmentése érdekében el kellett távolítani a méhét, soha többet nem lehet gyermeke.

Szerencsére végül a baba túlélte a műtétet, aminek a család is nagyon örült, azonban koraszülöttként az intenzíven kellett ápolni, és a mai napig légzési nehézségekkel küzd. A kórház nem kommentálta az esetet, az egyik nőgyógyász viszont beleállt és azt mondta: az abortusztörvény ellehetetleníti, már nem tudja rendesen végezni a munkáját és segíteni a pácienseken.

Texasban a vérfertőzés sem lehet ok az abortuszra

Március elején öt nő perelte be Texas államot, miután annak ellenére tiltották meg számukra az abortuszt, hogy életveszélyes egészségügyi kockázatokkal kellett szembenézniük. A dél-amerikai államban csak az életmentő beavatkozások számítanak legálisnak, ellenkező esetben az orvost akár 99 év börtönre is ítélhetik. 

A horrorisztikus büntetés tükrében nem meglepő, hogy a klinikák inkább elhajtják a nőket, minthogy segítsenek rajtuk. A texasi abortusztörvény a magzati szívhang észlelése után tiltja a terhességmegszakítást, ami a gyakorlatban általában a hatodik hetet jelenti.

Texasban akkor sem engedélyezik az abortuszt, ha az anya nemi erőszak áldozata volt, vagy fennáll a vérfertőzés lehetősége.

Mint arról a BBC is beszámolt, az öt nő a texasi Capitolium előtt osztotta meg terhessége megrázó történeteit. Az egyik, Amanda Zurawski nevű nő például elmesélte: a terhesség második trimeszterében közölték vele, hogy a magzat elveszítése elkerülhetetlen, de miután az anya életét ez nem veszélyeztette, a nő orvosai nem hajthatták végre a terhességmegszakítást. A 35 éves nő arról beszélt, hogy

egy „bizarr pokolban” rekedt. Meg kellett várnia, amíg a testében vérmérgezés lép fel, mert az orvosok csak így kaptak engedélyt az abortuszra.

A négy másik nőnek ugyanakkor egy másik államba kellett utaznia, hogy elvégezzék a beavatkozást.

Sorra tiltják be az államok

Június közepéig több mint féltucat amerikai államban tiltották be az abortuszt, míg egyes helyeken komoly korlátozásokat vezettek be. Legutóbb például Dél-Karolina, Alabama és Texas szigorított az abortusztörvényen, mostanra a legtöbb déli államban szinte teljesen be lett tiltva a terhességmegszakítás. Mint arra a Guardian is felhívja a figyelmet,

Georgia államban már a hatodik hét után illegális az abortusz, amikor még a legtöbben a terhességük tényével sincsenek tisztában.

Az adatok szerint 2022 júniusa és idén március között 66 ezerrel kevesebb terhességmegszakítás történt azokban az államokban, ahol teljesen betiltották a művi vetéléseket, holott a jelentkezők száma korántsem csökkent. Így nők tízezrei halasztják el a beavatkozásokat vagy menekülnek olyan államokba, ahol legális az abortusz, például New Yorkba vagy Kaliforniába. Utóbbi azonban a kevésbé tehetőseknek nem opció, így sokan arra kényszerülnek, hogy a nyilvánvaló kockázatok ellenére folytassák a nem kívánt terhességet, és szüljék meg a gyermeket.

Nyitókép: Tüntetők az abortuszhoz fűződő jog védelmét követelő tiltakozáson Washingtonban 2022. május 14-én. Michael Reynolds / MTI / EPA

#Külföld#abortusztilalom#abortusztörvény#roe kontra wade#egyesült államok#történetek#ma

Címlapról ajánljuk