Külföld

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság elveheti az abortuszhoz való jogot

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 10:17

Az elmúlt 50 év legnagyobb jogkorlátozását követhetik el.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezheti a Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott döntést, amely alapvető jogot ad az abortuszhoz az országban. Legalábbis ez derül ki abból a Politico által megszerzett dokumentumból, amelyet a Legfelsőbb Bíróság társbírája, Samuel Alito jegyez.

Alito tévesnek nevezte a mérföldkőnek számító 1973-as döntést, szerinte vissza kell vonni és visszaadni a kérdést a nép választott képviselőinek a kezébe.

Ha hatályon kívül helyeznék az akkori ítéletet, azzal megszűnne az abortuszhoz való jog mintegy fél évszázada garantált szövetségi alkotmányos védelme, és minden egyes amerikai állam maga dönthetne arról, hogy engedélyezi, korlátozza vagy egyenesen betiltja az abortuszt.

A BBC szerint a Legfelsőbb Bíróság, ahol Donald Trump elnöksége idején kerültek többségbe a konzervatív bírák, júliusban hozhat végső döntést az ügyben.

A képviselőház elnöke, Nancy Pelosi és a szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer közös nyilatkozatot adtak ki, amiban azt írják, ha a kiszivárgott jelentés pontos, a Legfelsőbb Bíróság az elmúlt 50 év legnagyobb jogkorlátozását követheti el.

Nyitókép: Kevin Dietsch / Getty Images

#Külföld#legfelsőbb bíróság#usa#abortusz#abortuszhoz való jog

Címlapról ajánljuk