Kultúra

Kovács Patrícia Vidnyánszky Attila kifakadásáról: Egy köztisztséget betöltő embernek tiszteletben kell tartania az újságírót, aki a munkáját végzi

Mohos MátéMohos Máté

2024. május 9. 13:54

Kovács Patrícia színésznő Instagram-posztban üzent Vidnyánszky Attila szerdai emlékezetes nyilatkozata után. Ki is fejtette az rtl.hu-nak, mire célzott.

Instagram-sztoriban üzent Kovács Patrícia színésznő, miután tegnap Vidnyánszky Attila így fakadt ki az RTL munkatársának: 

Ennek a csatornának joga nincsen kérdezni! Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maga személyesen is, ön is.

A riporter azt szerette volna megkérdezni a Nemzeti Színház igazgatójától, hogy miért nem hívta fel Kulka Jánost múlt pénteken, amikor a Nemzet Színészének választották, megszakítva ezzel azt a 24 éves szokást, hogy a cím új birtokosát a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója értesíti.

Kovács Instagram-sztoriban a sajtószabadság Wikipédia-szócikkének alcímeiről posztolt egy képernyőképet, pontosabban az alábbi háromról:

  • A sajtószabadság mint érték
  • Különbségek a sajtószabadság értelmezésében
  • A sajtószabadság korlátozásának módszerei

Belinkelte a szóban forgó jelenetet is, emellett taggelte azt a munkatársunkat is, akihez tegnap Vidnyánszky intézte szavait.

Kovács Patrícia Vidnyánszky Attila kiborulásáról: Egy köztisztséget betöltő embernek tiszteletben kell tartania az újságírót, aki a munkáját végzi

Most Kovács az rtl.hu-nak röviden elmondta, mit szeretett volna üzenni. „Azért tettem ki az Instagram-sztorit, hogy elgondolkodjanak az emberek arról, mi is a sajtó feladata” – mondta. Vidnyánszky tegnapi megszólalásáról pedig annyit fűzött hozzá: 

Egy köztisztséget betöltő embernek tiszteletben kell tartania az újságírót, aki csak kérdez, csak a munkáját végzi.

Megkérdeztük Alföldi Róbertet, a Nemzeti volt igazgatóját is, ő azonban nem akart hozzászólni az ügyhöz.

Ballagott Vidnyánszky fia

Korábban Jordán Tamás, a Nemzeti korábbi igazgatója – szintén a Nemzet Színésze – is nyilatkozott arról, hogy Kulka János lett a Nemzet Színésze: „Akárcsak a többség, én is nagyon örültem Kulka elismerésének. Úgy gondolom, a megfelelő helyre került az. Lábadozó beteg vagyok, én is csak hallomásból értesültem, hogy Vidnyánszky Molnár Piroskát kérte fel, hogy ő közölje vele a hírt. Eddig mindig a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának tiszte volt, hogy felhívja az új Nemzet Színészét. Most ez nem történt meg, az okát én nem tudom.” Mivel csak másodkézből hallott arról, mi, hogyan történt, ezért nem is szerette volna kommentálni a fejleményeket.

Pogány Judit, a Nemzet Színésze arra a kérdésre, hogy mit szól Kulka elismeréséhez, azt mondta az RTL Híradónak: „Nagyon köszönöm az egész csapatnak! Évek óta gondolunk rá. Én most először éltem át először egy ilyen választást, de a Jánosról már évek óta beszélgettünk magunk közt mint magánemberek, hogy nagyon szép lenne, ha bekerülne.” Hogy miért maradt el Vidnyánszky telefonhívása, arról csak annyit mondott: „Aznap volt a fia ballagása, én csak ennyit tudok”, ezért aznap őt nem is tudták elérni. 

Vidnyánszky tegnapi kirohanását alább tudja megnézni:


Nyitókép: Keleti Éva / MTVA

#Kultúra#kovács patrícia#színésznő#vidnyánszky attila#újságíró#szabad sajtó#nemzet színésze#nemzeti színház#kulka jános#sajtószabadság#ma

Címlapról ajánljuk