Külföld

Történelmi döntés: eltörölte az abortuszhoz való jogot az amerikai legfelsőbb bíróság

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 16:52

A konzervatívok fél évszázada küzdenek azért, hogy eljöjjön ez a pillanat, és több államban már készen állnak az abortusz betiltásáról és szigorú korlátozásáról szóló jogszabályok. 

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken eltörölte az abortuszhoz való jogot biztosító Roe kontra Wade döntést, és ezzel utat nyitott ahhoz, hogy több amerikai államban betilthassák a művi terhességmegszakítást – jelentette az amerikai sajtó. A kilenctagú bíróság 5-4 arányban hozta meg döntését.

A többségi véleményt író Samuel Alito bíró kijelentette, hogy a Roe kontra Wade „a kezdetektől fogva szörnyen hibás” döntés volt, és „különösen gyenge” érveken alapult, valamint „pusztító következményei voltak”, és ahelyett, hogy rendezte volna a helyzet az abortusszal kapcsolatban, csak „erősítette a vitát, és mélyítette az ellentéteket”.

A konzervatívok fél évszázada küzdenek azért, hogy eljöjjön ez a pillanat, és több államban már készen állnak az abortusz betiltásáról és szigorú korlátozásáról szóló jogszabályok.

Az ötven amerikai állam közül várhatóan 26-ban léptetnek életbe abortuszellenes törvényeket, 

amelyek különböző mértékben fogják korlátozni vagy teljesen betiltani a művi terhességmegszakítást.

Néhány államban olyan szigorú törvény várható, ami még nemi erőszak és vérfertőzés esetén sem engedélyezné az abortuszt. 

13 államban már korábban elfogadtak olyan abortuszellenes jogszabályokat, amik automatikusan érvénybe lépnek, ha a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezi a Roe kontra Wade-et.

Elvileg lenne lehetőség arra, hogy a kongresszus egy törvénnyel országosan garantálja az abortuszhoz való jogot, de az politikailag jelenleg kivitelezhetetlen lenne. A demokrata többségnek ugyan tavaly sikerült a képviselőházban elfogadnia egy abortusztörvényt, de a törvénytervezet fennakadt a százfős szenátuson, ahol csak egy régóta érvényben lévő eljárási szabály eltörlése esetén lenne lehetőség a törvény elfogadására.

De ha ezt sikerülne is elérniük, a republikánusok bármikor vissza tudnák vonni az abortuszt engedélyező törvényt, amikor ők kerülnek többsége a kongresszusban, és a Fehér Házban egy republikánus elnök ül. Sőt akár egy országos abortusztilalom bevezetésére is lenne lehetőségük.

Arról, hogy milyen volt az abortusz engedélyezése előtti világ az Egyesült Államokban, és milyen módszerekhez folyamodtak a nők a nem kívánt terhességek megszakítására, ebben a cikkükben írtunk bővebben.

Nyitókép: Az abortusz tilalmáért, és abortuszhoz való jogért tüntető emberek a legfelsőbb bíróság épületet előtt. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

#Külföld#egyesült államok#abortusz#roe kontra wade#roe v wade#abortusztilalom

Címlapról ajánljuk