Külföld

Fém vállfa, kötőtű és faágak – ehhez térhet vissza az Egyesült Államok az abortusz tilalmával

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. május 13. 17:45

Az Egyesült Államok több államában is újra teljesen illegálissá válhat a művi terhességmegszakítás. A következmények szörnyűek lehetnek, erre utal legalábbis is az abortusz 1973-as legalizációja előtti időszakból származó horrorisztikus és szomorú történetek sokasága.

Az Egyesült Államok több államában is újra teljesen illegálissá válhat a művi terhességmegszakítás, vagy szinte teljesen ellehetetlenítenék az abortuszt, miután az amerikai legfelsőbb bíróság egy kiszivárgott döntéstervezete szerint megszüntetheti az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét az alkotmánybíróság szerepét is játszó testület. 

Szerdán a Szenátus republikánus többsége, igaz, csak 51-49 arányban, de leszavazta azt a szövetségi törvénytervezetet, amely megpróbálta hatástalanítani a legfelsőbb bíróság várható lépését. A szövetségi törvény elejét vehette volna, hogy az államok drákói szabályozással korlátozzák a terhességmegszakítást. Az amerikai törvényhozás alsóháza, a demokrata többségű Képviselőház korábban átengedte a tervezetet, a Szenátus jóváhagyása híján azonban elbukott a jogszabály.

Mindez felveti annak a lehetőségét, hogy visszatérnek azok az idők, amikor az abortusztilalom miatt évről évre nők százai haltak meg illegálisan elvégzett abortusz következtében, vagy lettek öngyilkosok nem várt terhesség miatt.

Kutatások szerint az abortusz tilalma nem szünteti meg az abortuszokat – olvasható a New Scientist tudományos magazinban megjelent cikkben. Sőt, azokban az országokban nagyobb az abortuszok aránya, ahol tiltják a beavatkozást, mint ott, ahol legális lehetőség van a terhességmegszakításra.

A legális abortusz ráadásul biztonságos. A CDC amerikai betegségmegelőzési és járványügyi hivatal adatai szerint százezer abortuszra 0,41 haláleset jut. Ezzel szemben a képzetlen emberek által nem megfelelő körülmények között végrehajtott beavatkozások miatt világszerte évente 68 ezer nő hal meg, és további ötmillió szenved hosszú távú komplikációktól – írta a New Scientist.

Nem lehet pontosan tudni, hány nő halt meg illegális abortusz miatt az Egyesült Államokban, mielőtt a legfelsőbb bíróság 1973-ban legalizálta a beavatkozást, de kutatások szerint a szám évente csaknem ezer lehetett.

Az egyik legnevesebb amerikai halottkém, Michael Baden a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratnak adott interjújában elmondta, hogy évente nagyjából húsz olyan nő boncolását végezte el New York államban 1973 előtt, akik illegális abortusz miatt haltak meg.

Fém vállfa, kötőtű és csúszós faágak

Elmondása szerint a fenti eszközöket használták leggyakrabban a terhesség megszakítására, és a leggyakoribb halálok az illegális abortuszhoz használt nem steril eszközök miatt kialakult vérmérgezés volt. Bár a fertőzések nagyrészt kezelhetők lehettek volna, a nők egy része nem kért orvosi segítséget, vagy csak későn, feltehetően azért, hogy az akkor még bűncselekménynek számító terhességmegszakításra ne derüljön fény. A meghalt nők holttestét gyakran az utcára dobták.

De más módszerek is hasonlóan halálosnak bizonyultak. Baden visszaemlékezett egy nő esetére, aki azt hallotta, hogy a hasat érő hideg vetélést okoz, ezért meztelenül kiment a hóba, és kihűlés miatt halt meg. Egy másik nő altatókat vett be, mert azt hitte, attól elvetél, de végül ő halt meg.

Egy másik gyakori halált okozó komplikáció az embólia volt. Sokan azt hitték, hogy a méhnyakba befújt levegővel abortuszt lehet végrehajtani, a levegő azonban bejuthatott a vérkeringésbe, és így halált okozott. Egy Baden által említett esetben egy terhes kamaszlány azért halt meg, mert barátja levegőt fújt a lány hüvelyén át a méhnyakba. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a fiú hallott arról, hogy milyen halálos lehet a légembólia, és így akarta megölni, mert nem akart apává válni.

A kétségbeesett nők nemcsak házilag elvégzett abortuszkísérletek miatt, hanem illegális abortuszokat végző emberek kezei által is meghalhattak. A Journal cikke említ egy 1962-ben történt hírhedt esetet, amikor egy gazdag család 19 éves lányát az édesanyja vitte el a családi orvoshoz, aki abortuszokat is végzett. Az anya több órán át várt, mire az orvos végül közölte vele, hogy a lányt kórházba küldte, mert kisebb komplikációk léptek fel.

Az anyukát hazaküldte, ő pedig a recepcióssal együtt gyorsan elmenekült az országból. Később az orvos házában csődugulást vizsgáló szerelők találták meg a lány feldarabolt holttestét. Mint kiderült, a lány az abortusz közben meghalt, az orvos pedig a vécén lehúzva próbálta meg eltüntetni a lány feldarabolt testét.

Az abortusz lehetőségének hiánya is ölt

Azonban nem csak az illegálisan végrehajtott abortusz miatt haltak meg emberek. Már a lehetőség hiánya is emberi tragédiák sorát okozta. A közösségi oldalakon az abortusz várható amerikai tilalma után többen is megosztottak velük, családtagjaikkal vagy ismerőseikkel történt eseteket.

Egy több mint háromszázezer like-ot kapott bejegyzésben egy amerikai közölte, hogy még soha életében nem beszélt erről nyilvánosan, de, mint írta, most eljött az idő.

1963-ban a 16 éves testvérem terhes lett, ezért a barátjával együtt öngyilkosok lettek. Egy alsó középosztálybeli fiatal nőnek nem volt akkor lehetősége se abortuszra, se fogamzásgátlásra. Eltervezték az egészet, úgy tettek, mintha minden rendben lett volna, és egy éjszaka nem jöttek haza.

A válaszokban több hasonló történetet lehet olvasni.

Jerry nagynéném szintén saját kezével vetett véget az életének, amikor a legális abortusz előtti időkben terhes lett. Már volt egy házasságon kívül született gyermeke. Amikor újra terhes lett, kinyitotta a gázt.

A másik hozzászóló arról számolt be, hogy „Betty nénikém vállfától halt meg, mielőtt 1957-ben megszülettem: már volt hat gyereke, és még egyet már nem tudott volna elviselni”. De a kényszerből megszült gyerekek sorsa is alakulhat szomorúan. Ahogy egy kommentelő leírta:

Az anyám 1967-ben lett terhes, és az elrontotta az ő életét, az enyémet és az apámét. Depressziósan, szomorúan és bűntudattal nőttünk fel, mert mi voltunk az esemény, ami mindent elrontott a családunknak, a szüleinknek.

Egy másik kommentelő hozzátette:

Egy elrontott abortuszkísérlet eredménye vagyok, és hiszek abban, hogy jobb családba kerülhettem volna, ha a kísérlet sikeres lett volna. Helyette több évtizednyi pokol volt. Küzdöttem az abortuszhoz való jogért, és örültem a sikerének. Újra küzdeni fogok érte.


Nyitókép: Tüntetés az abortuszhoz való jogért Washingtonban. Fotó: Bryan Dozier/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#abortusz#egyesült államok#ma#illegális abortusz#terhességmegszakítás

Címlapról ajánljuk