Külföld

Prigrozsin visszavonult, de rengeteg kérdést hagyott hátra

rtl.hurtl.hu

2023. június 25. 8:51

Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken közzétett hangüzenetében de facto hadat üzent a védelmi minisztériumnak. Közölte, hogy meg kell állítani Szergej Sojgu védelmi minisztert, és helyre kell állítani az igazságosságot Oroszországban. 25 ezres zsoldosseregével megindult Moszkva felé, a hatalom lázasan készült az összecsapásra, a mikor szombat este váratlanul bejelentették, hogy a sereg visszavonul, a lázadásnak vége.  

A szombati események összefoglalóját ide kattintva olvashatják, az eseményekkel kapcsolatos összes hírt pedig itt találják.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 20:27

Egy eseménytelen nap vége

Amilyen pörgős nap volt szombati a Prigozsin-féle felkelés elképesztő eseményeivel, olyan csendesen telt a vasárnap. Tudósításunkat így bezárjuk, de ha valami történne, arról természetesen beszámolunk.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 19:26

Orosz rakétaroncsok zuhantak egy 25 emeletes kijevi épületre, többen meghaltak

A rakétát az ukrán légvédelem lőtte le.

Egy lelőtt orosz rakéta maradványai rázuhantak egy 25 emeletes lakóházra Kijev nyugati kerületében, Szolomjanszkijban, aminek következtében az eddigi információk szerint öten életüket vesztették – közölte vasárnap Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere, írja az MTI.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 19:09

Az RTL Híradó összefoglalója a történtekről

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 18:25

Kína egy nap gondolkodás után támogatásáról biztosította Oroszországot

Kína vasárnap támogatásáról biztosította Oroszországot „állami stabilitásának megőrzésében” a Wagner orosz fegyveres csoport lázadását követően – közölte honlapján a külügyminisztérium.

„Ez Oroszország belügye. Baráti szomszédként és az átfogó stratégiai együttműködésben érintett partnerként az új korszakban Kína támogatja Oroszországot állami stabilitásának, valamint az ország fejlődésének és virágzásának megőrzésében” – áll a közleményben.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 17:02

Takácsy Dorka: Ha az amerikaiak tudtak Prigozsin tervéről, de az oroszok nem, az sokat elárul a rendszer felkészültségéről

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 16:30

Feledy Botond a történtekről: Nehéz elképzelni, hogy Prigozsin csendben eltűnik

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 15:44

Megszólalt Putyin az állami tévében, de csak egy korábban felvett interjúban

Interjút sugárzott az orosz állami tévé Vlagyimir Putyinnal, de a felvétel minden bizonnyal a Prigozsin-féle lázadás előtt készült – számolt be a Reuters. Így természetesen nem is eshetett szó a befuccsolt akcióról. (A védelmi minisztérium vasárnapi napi tájékoztatóján eshetett volna, de ott sem hangzott el semmi a szombati eseményekről.)

Az interjúban az Ukrajna elleni háború volt a téma, Putyin elmondta, hogy „természetesen képesek vagyunk végrehajtani az előttünk álló terveket és feladatokat. Ez vonatkozik az ország védelmére is, vonatkozik a különleges katonai műveletre, vonatkozik a gazdaság egészére és egyes területeire.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időt szentel a hivatalosan különleges hadműveletének nevezett háborúnak, Putyin azt mondta: „Természetesen ez a legfontosabb, minden nap ezzel kezdődik és ezzel is ér véget”.

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 14:34

Rácz András a Wagner-akcióról: Az orosz állam és annak irányítása tragikusan leszerepelt

A szakértő szerint olyan a második világháború óta nem történt, hogy egy nem állami fegyveres erő több, mint nyolcszáz kilométert masírozzon Oroszországban anélkül, hogy érdemi ellenállásba ütközött volna.

Tíz pontban foglalta össze a szombati oroszországi eseményeket Rácz András a Facebookon. Az Oroszország-szakértő úgy véli:

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 14:14

Továbbra sem tudni, hol van Prigozsin

Szombat este fél nyolckor hallottunk utoljára Jevgenyij Prigozsinról, amikor a Telegramon elérhető Prigozsin Sajtószolgálata nevű csatornán bejelentette, hogy visszafordítja Moszkva felé tartó csapatait és véget vet a lázadásnak. A Kreml szóvivője később közölte, hogy Prigozsin Belaruszba távozhat, nem vonják felelősségre. Több elemző szerint nem könnyű komolyan venni, hogy a nyíltan Putyin ellen forduló, a Kreml szerint puccsba kezdő hadvezér, akinek csapatai orosz katonákat öltek meg, több repülőt és helikoptert lelőttek, csak úgy elsétálhat.

Prigozsinról az utolsó hír az volt, hogy szombat este autóval távozott Rosztovból.

Továbbra sem tudni, hol van Prigozsin
Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Hozzá hasonlóan Putyinról sincs hír. Szombaton több kormányzati gép Szentpétervárra repült Moszkvából, azok közül is, amelyeket Putyin szokott használni, bár a Kreml tagadta, hogy az elnök elhagyta volna a fővárost. De nemcsak az elnök hollétéről nem közölnek semmit, hivatalos közlemény sem volt azóta, hogy Dimitrij Peszkov szóvivő késő este bejelentette a lázadás végét.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 13:16

Közeleg a végjáték Putyin számára?

A szombati lázadás az 1991-es puccskísérletre emlékezteti Luke Hardingot, a Guardien Oroszország-szakértőjét. Mint írja, akkor a KGB keményvonalasai léptek fel a megingott kommunista hatalom megőrzése érdekében. A puccs elbukott, de igencsak felgyorsította a Szovjetunió hónapokkal későbbi pusztulását.

Bármi legyen is a hétvégi dráma végeredménye, Putyin gyengébbnek tűnik, mint 2000-es elnökké válása óta bármikor – írja. És ha a lázadás gyorsan elbukik is, a hatása még hónapokig érezhető lesz, ami politikai instabilitást szít, és kérdőjeleket vet fel Putyin vezetői alkalmasságával kapcsolatban. Harding szerint Putyin hosszú, Macbeth-szerű elnökségének ötödik felvonásban vagyunk, azaz közel a végjáték.

 

 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 11:53

Nem vagy férfi – üzenik Prigozsinnak a harcoló elítéltek

Videóban fejezte ki elégedetlenségét az elítéltek közül toborzott katonák egy csoportja a visszavonulás miatt – derült ki az eseményekről tudósító @wartranslated Twitter-posztjából. A Storm Z nevű egység – amelyet az orosz hadsereg számára hoztak létre – elítéltek közül toborzott tagjai azzal vádolják Prigozsint, hogy meghátrált, pedig az egész Storm Z hajlandó lett volna beállni nmögé. „Nem vagy férfi” – mondja az egyik katona a videóban, hozzátéve, a rendes emberek ezt nem felejtik el.

A videóban szereplők nagyon óvatlanok voltak, mert nyíltan kiálltak a felkelés mellett, így valószínűleg meg is bűnhődnek a fellépés miatt.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 11:08

Rosztovban nem örültek a Wagner után érkező rendőröknek

Rosztovban ünnepelve fogadták szombaton a városba bevonuló Wagner-csapatokat a helyiek, egész nap szelfiztek a zsoldosokkal a helyiek. Amikor pedig éjjel kivonultak a városból , komoly ünneplésben részesítették őket. A helyükre érkező orosz rendőröket ezzel szemben tüntetés, „szégyen, árulók” kiáltásokkal üdvözölték. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 10:31

A moszkvai érettségizők nyertek egy hetet

Van, aki jól járt a Prigozsin-féle lázadással, például az érettségiző moszkvai diákok. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin ugyanis még szombaton elővigyázatosságból munkaszüneti nappá nyilvánította a hétfőt, így a diákok nyertek még egy hetet a felkészülésre – írja a 444 a TASSZ alapján.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 9:57

Újra támadásba lendültek az ukránok

A Prigozsin-féle lázadás kifulladásával Ukrajnában pörögtek fel az események: az ukrán hadsereg folytatja a néhány napra lelassult ellentámadást. A brit hírszerzés vasárnap reggel közzétett jelentése szerint az ukrán erők az elmúlt napok tapasztalatait felhasználva finomítanak a taktikájukon, lassabb, de folyamatos előrenyomulással törnek előre a kulcsfontosságú területeken. 

Ugyanakkor aa luhanszki régióban eközben az oroszok is támadást indítottak és kisebb sikereket is elértek, de az ukránok megakadályozták az áttörést.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. június 25. - 8:59

Amerikai elemzők: Prigozsin akciója rámutatott a putyini vezetés gyenge pontjaira

Hogy mennyire nem tudtak kezelni egy belbiztonsági helyzetet.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt gyorselemzésében arra jutott, hogy:

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Külföld#wagner-csoport#oroszország#jevgenyij prigozsin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk