Külföld

Életjelet adott magáról Prigozsin

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 19:12

A Wagner-csoport parancsnoka egy hét után először jelentkezett hangüzenettel a sikertelen felkelést követően. Eben többek közt köszönetet mondott azoknak, akik támogatták az akcióban.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport parancsnoka egy hét után először jelentkezett be a Telegramon, ahol egy hétfői videóban hangüzenetben mondott köszönetet azoknak, akik támogatták a 36 óra alatt megbukott felkelésében – vette észre a Politico.

Szeretném, ha megértenétek, hogy az »Igazság menetének« célja az árulók elleni harc és társadalmunk mozgósítása volt. Biztos vagyok benne, hogy a következő győzelmeinket a fronton láthatjátok majd a közeljövőben. Köszi srácok!

– mondta Prigozsin a Telegramra feltöltött 41 másodperces hangüzenetében, amit a Grey Zone nevű szimpatizáns csatorna osztott meg. 

A Wagner zsoldossereg parancsnoka korábban arról beszélt, hogy valójában nem a Putyin-rezsim megdöntése volt a célja, amikor csapatai Moszkva ellen vonultak. Állítása szerint „a menet célja az volt, hogy elkerüljék a Wagner megsemmisítését, és hogy felelősségre vonják az orosz hivatalnokokat, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el”.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szerint Prigozsin jelenleg Fehéroroszországban van, ahova a múlthavi Wagner-lázadás után kellett mennie. Azonban továbbra sem világos, pontosan hol tartózkodik a kegyvesztett orosz hadúr, akit időközben vagyonától is megfosztottak.

Nyitókép: Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. MTI / AP / Prigozsin sajtószolgálata

#Külföld#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#hangüzenet#Telegram#oroszország#lázadás

Címlapról ajánljuk