Külföld

Megszólalt Prigozsin a Wagner-lázadásról, azt mondja, nem Putyint akarta célba venni

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 17:24

Csak „felelősségre akarták vonni a hivatalnokokat”.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője egy tizenegy perces hangüzenetet tett közzé hétfőn, amelyben azt állította, hogy csapatából

senki nem akart szerződést aláírnia a védelmi minisztériummal, és hogy zsoldoscége július 1-jén kénytelen lett volna megszűnni.

A Wagner-vezér világossá tette, hogy nem Putyint vette célba, amikor kijelentette, hogy csapatai Moszkva ellen vonulnak, mondván: „Nem azért vonultunk, hogy megdöntsük Oroszország vezetését” – idézi őt a BBC.

A menet célja az volt, hogy elkerüljük a Wagner megsemmisítését, és hogy felelősségre vonjuk a hivatalnokokat, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el

– tette hozzá. 

Azt mondja, a Wagner sajnálja, hogy „az orosz légierőre csapást kellett mérniük”, és azért fordultak vissza, „hogy elkerüljék az orosz katonák vérének kiontását”. „Azért vonultunk fel, hogy demonstráljuk a tiltakozásunkat, nem azért, hogy megbuktassuk a kormányt” – magyarázta.

Prigozsin szerint mintegy 30 emberét ölték meg a szombati nap során. Állítása szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető „kinyújtotta a kezét, és felajánlotta, hogy megtalálja a módját annak, hogy a Wagner legálisan folytathassa a munkáját”.

Prigozsin nem árulta el, hol tartózkodik. 

Nyitókép: Prigozsin elhagyja Rosztov-Don városát Fotó: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#jevgenyij prigozsin#prigozsin#Wagner#wagner-csoport

Címlapról ajánljuk