Külföld

Kiderült, mi lehetett Prigozsin célja a Wagner-lázadással

rtl.hurtl.hu

2023. június 28. 21:12

A Wagner parancsnoka a Wall Street Journal értesülései alapján foglyul akarta ejteni az orosz védelmi minisztert és a vezérkari főnököt. Nyugati hírszerzési tisztviselők állítják, azért végződhetett kudarccal Jevgenyij Prigozsin lázadása, mert csapatait jóval korábban el kellett indítania Moszkva felé, mint tervezte. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg parancsnoka túszul akarta ejteni Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt. A tervéről azonban időben tudomást szerzett az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), emiatt pedig „improvizálnia” kellett, és hamarabb megindulnia Moszkva irányába – írja a Telex a Wall Street Journal értesülései alapján.

Mint arról beszámoltunk, péntek éjjel Prigozsin Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit, hogy büntesse az orosz vezetést, ami szerinte korábban az ő állásaikat támadta. Szombat este azonban váratlanul visszavonulót fújt nem sokkal azután, hogy telefonon beszélt Alekszandr Lukasenko belarusz vezetővel. Prigozsin ezután Fehéroroszországba távozott, hasonlóan a Wagner-csoport több tagjához.

A nyugati hírszerzési források alapján arról ír a WSJ, hogy a zsoldosvezér egyébként nem bízta a véletlenre az akciót: lőszereket tárazott be, és azt tervezte, hogy akkor fogja el a két magas rangú katonai vezetőt, amikor ők egy Ukrajnával határos dél-oroszországi régióba látogatnak. Prigozsin régóta bírálja az orosz katonai vezetést, és a jelek szerint elégtételt akart venni. 

Az orosz hírszerzés azonban tudott a tervéről, ezért Prigozsin arra kényszerült, hogy módosítson, és már pénteken bejelentenie Moszkva ostromát. Szakértők szerint Prigozsin elszámolta magát, azt hitte, hogy az orosz katonák mellé állnak majd, és a parancsnokaik ellen fordulnak.

Nyitókép: Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. MTI / AP / Prigozsin sajtószolgálata

#Külföld#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#wall street journal#Valerij Geraszimov#szergej sojgu

Címlapról ajánljuk