Külföld

Putyin három lehetőséget adott a Wagner katonáinak

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 6:31

Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt: a lázadást mindenképpen letörték volna. 

A fegyveres lázadást minden esetben elfojtották volna – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Wagner-csoport hétvégi lázadásával kapcsolatban, hétfő esti televíziós beszédében. Azt mondta, hogy a Wagnert sötét célokra használták fel, és a lázadás szervezői elárulták hazájukat, azt akarták, hogy testvéreik egymásra lőjenek, bűncselekményt követtek el, miközben katonák esnek el a fronton.

Putyin közölte:

Az események kezdetétől fogva az én közvetlen utasításomra történtek lépések a nagy vérontás elkerülése érdekében. Ez időbe is tellett, egyebek között azért, hogy esélyt adjunk azoknak, akik hibáztak, hogy meggondolják magukat, hogy megértessük velük, tetteiket a társadalom határozottan elutasítja, és hogy milyen tragikus, pusztító következményekkel jár Oroszországra, államunkra nézve az a kalandorság, amelybe belekeveredtek.

Az orosz elnök felajánlotta a Wagner fegyvereseinek, hogy szerződjenek le az orosz védelmi minisztériummal, térjenek haza hozzátartozóikhoz, vagy távozzanak Fehéroroszországba.

Köszönetet mondott az orosz lakosságnak, amiért egységet és hazaszeretetet tanúsított. Mint mondta, az egész orosz társadalom egységes, felelősségteljes álláspontra helyezkedett. Kifejezte háláját a biztonsági és bűnüldöző szerveknek. Azt hangoztatta, hogy elesett pilóták bátorsága mentette meg Oroszországot a tragikus eseményektől.

Köszönetet mondott azoknak a Wagner-parancsnokoknak és -katonáknak is, akik visszakoztak a vérontástól, valamint Aljakszandr Lukasenka elnöknek a helyzet megoldásához való hozzájárulásáért.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az elnök tanácskozásra hívta össze a fegyveres testületek parancsnokait.

Nyugati elemzők helyzetértékelése szerint Putyin számára óriási megaláztatás a Wagner-csoport lázadása, ami rávilágított arra, hogy az orosz elnök közel sem olyan erős, mint hinni lehetett.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

#Külföld#wagner-csoport#oroszország#vlagyimir putyin#jevgenyij prigozsin#lázadás

Címlapról ajánljuk