Külföld

Oroszország szerint a Wagner-csoport önként átadott többezer tonnányi fegyvert a hadseregnek

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 20:10

A végső cél Oroszország számára, hogy felszámolja a Wagner-csoportot.

Az orosz vezetés szerint a Wagner-csoport több mint kétezer felszerelést, köztük többszáz tankot, és 2,5 ezer tonnányi lőszert adott át önként az orosz hadseregnek, írja a Guardian. Ez annak a megállapodásnak lehet a része, amit Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér kötött Vlagyimir Putyinnal a belarusz diktátor, Alekszandr Lukasenka közbenjárásával.

Egyelőre független források nem erősítették meg, hogy tényleg annyira önkéntes lett volna a fegyverátadás, mint azt az orosz vezetés sugallja. Prigozsin a csoport lefegyverzéséért cserébe biztonságos egérutat kapott Fehéroroszországba, valamint a lázadása miatt emelt vádakat is ejtették ellene.

Oroszország végső célja az, hogy teljesen feloszlassa a Wagnert. A tervek szerint az eddig a csoportban harcoló zsoldosok az orosz védelmi minisztériummal fognak szerződést aláírni, és továbbra is az oroszok oldalán harcolnak majd Ukrajnában.

Egyelőre azonban nem bizonyos, hogy a Prigozsin által kötött megállapodást betartják majd a felek: a hírek szerint már Oroszországban is feltűnt a volt Wagner-vezér annak ellenére, hogy azt ígérte, Fehéroroszországban marad, illetve arról is röppentek fel információk, hogy Putyin megadta rá a kilövési engedélyt.

Nyitókép: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / Reuters

#Külföld#wagner-csoport#oroszország#fegyver#hadsereg#vlagyimir putyin#jevgenyij prigozsin

Címlapról ajánljuk