Külföld

A Kreml bejelentette: ejtik a vádakat Prigozsin ellen, a Wagner vezetője Belaruszba távozik

rtl.hurtl.hu

2023. június 25. 6:58

A felkelésben résztvevő harcosok ellen sem emelnek vádat.

Az orosz vezetés bejelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője Belaruszba távozik, ejtik a vádakat ellene, írja a Sky News.

Szombat reggel még fegyveres felkelés miatt emeltek vádat Prigozsin ellen.

Azok a Wagner-harcosok, akik nem vettek részt a felkelésben, szerződést írnak alá a védelmi minisztériummal, de a felkelésben résztvevő harcosok ellen sem emelnek vádat.

Mint arról beszámoltunk, 2023. június 23. péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit. Putyin egykori legfőbb bizalmasa és az orosz védelmi minisztérium, illetve az orosz hadsereg vezetői közt hónapok óta egyre jobban megromlott a viszony.  

Putyin szombat délelőtti tévébeszédében fegyveres lázadásról beszélt, és azt mondta, a wagneresek elárulták a hazát. Az orosz elnök egykori magánhadseregének tagjai közben megindultak Moszkva felé, ahol már épültek a lövészárkok. 

Végül Prigozsin váratlanul bejelentette: vége a hadműveletnek, a Wagner-zsoldosok visszatérnek táboraikba. 

A New York Times hírszerzési források alapján azt írja, az Egyesült Államok vezetését már szerdán tájékoztatták Prigozsin terveiről. Az USA leginkább azt a kérdést vizsgálta, mi fog történni az orosz nukleáris arzenállal.

Moszkvában  lefújták a  terrorellenes készültséget.

Úgy tűnik, ez az aktív fázis vége. A politikai következmények később fognak majd látszani. És én azért ezzel együtt szeretném holnap élve látni Prigozsint, éppen csak  hogy biztos legyek benne, hogy mindenki betartotta a megállapodást

– írta szombat éjszakai Facebook-posztjában Rácz András Oroszország-szakértő.


Nyitókép: Prigozsin elhagyja Rosztov-Don városát Fotó:  Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#jevgenyij prigozsin#wagner-csoport

Címlapról ajánljuk