Külföld

A Wagner-csoport atomfegyvert akart szerezni a lázadás alatt, közel voltak hozzá

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 7:59

A Wagner egy konvoja közel jutott egy atomfegyvereket tároló orosz katonai bázishoz, az orosz erők nem tudták megállítani őket. Azután fordultak vissza, hogy vezetőjük megegyezett Vlagyimir Putyinnal a lázadás leállításáról. Az eset még Washingtonban is riadalmat keltett. 

Ijesztő, eddig rejtve maradt részletet közölt a Reuters a Wagner-csoport június végi lázadásáról. A brit hírügynökség nyomozása szerint a Jevgenyij Prigozsin vezette magánhadsereg több mint hetven járműből álló konvoja egy atomfegyvereket tároló orosz katonai bázis felé vette az irányt, amit sikerült is megközelíteniük.

Az orosz hadsereg ugyan egy-két helyen megpróbálta megállítani őket, de nem jártak sikerrel, és a páncélozott csapatszállítókat, tankokat, legalább egy tüzérségi ágyút tartalmazó konvoj végül csak azután fordult vissza, hogy Prigozsin és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek sikerült megegyeznie a lázadás leállításáról.


Azt nem tudni, hogy miért indultak a Voronyezs-75 nevű bázis felé a Wagner-katonái. 

A Reuters orosz kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Washingtont is aggasztotta, hogy Prigozsin fegyveresei közel jutottak az atomfegyvereket tároló bázishoz, a Kreml pedig emiatt egyezett meg olyan gyorsan a Wagner-csoport vezetőjével, akit a felkelés leállítása után nem tartóztattak le, és szabadon távozhatott.

Emelni akarta a tétet

A Reutersnek az ukrán hírszerzés vezetője egy exkluzív interjúban azt állította, hogy a Wagner-katonák egy hátizsákba rejthető atombombát akartak megszerezni a bázisról, hogy „emelje a tétet”. Erre azonban bizonyítékot nem tudott felmutatni – írta a Reuters.

A hírügynökség ezt más forrásból nem tudta megerősíteni. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője annyit közölt, hogy „nem volt arra utaló információnk, hogy veszélyben lettek volna atomfegyverek”.


Atomfegyver-szakértők közben arra hívták fel a figyelmet a Reutersnek nyilatkozva, hogy nem valószínű, hogy az oroszok megtartották a szovjet időkben készült kisméretű, táskába vagy bőröndbe rejthető atombombáikat, de ha mégis van még belőlük, akkor valószínűleg már nem működőképesek. Emellett közölték, hogy egy atomfegyver bekapcsolása és felrobbantása speciális szaktudást igényel, és nem valószínű, hogy a Wagner-katonák között van bárki, aki rendelkezik azzal.

Közel jutottak

A Reuters helyszínen készült videók, valamint helyi lakosok beszámolói alapján kiderítette, hogy a Wagner-csoport konvoja szinte ellenállás nélkül jutott a Voronyezs-75 bázis közelébe: egy attól alig száz kilométerre található településen álltak meg.

A beszámoló szerint útközben az orosz csapatok egy falunál megpróbálták őket megállítani, de nem jártak sikerrel, és utána gond nélkül jutottak el Talovaja településre. Ott egy orosz katonai helikopter támadt rájuk, de azt lelőtték. Innen azonban már nem indultak tovább, és végül a lázadás vége után távoztak.

Putyin szakácsából az elnök ellensége – ő Jevgenyij Prigozsin


Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport lázadása közben. Fotó:REUTERS/Alexander Ermochenko

#Külföld#wagner-csoport#atomfegyver#atombomba#oroszország#jevgenyij prigozsin#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk