Külföld

Törölték a budapesti járatot, Madeirán rekedt a Wizz Air több mint 200 utasa

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 18:25

A légitársaság szerint az időjárás miatt nem tudnak leszállni a szigeten, az utasokat csak a veszély megszűnése után tudják hazarepíteni.

Több mint 200 utas rekedt Madeirán, akik a Wizz Air keddi járatával utaztak volna haza Budapestre.

Az érintett utasok azt írták az rtl.hu-nak, hogy a gép kedden az erős szél miatt nem érkezett meg a portugál szigetre, több száz kilométerrel arrébb, Tenerifén szállt le. Késő éjjel szállodába vitték a várakozó utasokat, hajnalban pedig újra kivitték őket a repülőtérre, miközben egyre későbbre tették az indulás időpontját, majd arról tájékoztatták őket, hogy a járatot törölték.

Itt áll kb. 240 ember, sokan 2-3 kisgyerekkel és fogalmunk sincs, mit tegyünk

– közölte az egyik utas. Egy másik utas azt írta:

Ki tudja, mennyi idő, hány járat kell ahhoz, hogy mindenki hazajusson?

Az rtl.hu megkeresésére a Wizz Air közölte, hogy Budapest-Funchal (Madeira) járata kedden a madeirai erős szél miatt többszöri próbálkozás után sem tudott leszállni a helyi repülőtéren. Az utasokat Tenerifére vitték, ahol biztonságban leszállt a gép. Mivel a viharos szél továbbra sem csillapodott, szerdán a légitársaság úgy döntött, hogy az erre igényt tartó utasait visszahozza Budapestre, azoknak pedig, akik úgy döntöttek, hogy Tenerifén maradnak, lehetővé tette, hogy ingyen átfoglalják a visszaútra szóló jegyüket.

Mivel az időjárás továbbra sem teszi lehetővé a Wizz Air gépek számára, hogy biztonságban leszálljanak Madeirán, a Funchal-Budapest járat utasait csak a veszély megszűnése után tudja hazarepíteni a légitársaság. Erről folyamatosan tájékoztatják az érintetteket.

Ehhez képest az egyik utas tudomása szerint a Wizz Air elzárkózik attól, hogy küldjön értük egy gépet. Az rtl.hu-t arról tájékoztatta: „Az utasokat ma beszállítják szállodába egy éjszakára. Holnap reggel mindenki úgy oldja meg a hazautazását, ahogy tudja. Ez viszont lehetetlen. Ide nyaralókkal teli gépek közlekednek, ennyi ember semmire sem fér fel. A legközelebbi, szombati Wizzair gép is telített.”

A Tenerifén ragadt utasok nyugtalanok, tanácstalanok és fogalmuk sincs, mi lesz velük csütörtöktől.

A Wizz Airnél felhívták a figyelmet arra is, hogy csak azokat az utasokat tudják közvetlenül a saját email-címükön vagy telefonszámukon tájékoztatni, akik a Wizz Air weboldalán vagy applikációján keresztül vásárolták a jegyüket, ellenkező esetben a közvetítő cég vagy az utazási iroda számára kénytelenek megküldeni a legfrissebb információkat.

A Wizz Air elnézést kért az érintettektől a kellemetlenségért, hangsúlyozva, hogy az utasok, a személyzet és a repülőgép biztonsága a legfontosabb számukra.

Nyitókép (illusztráció): Zed Jameson/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#wizz air#repülés#szél#madeira

Címlapról ajánljuk