Külföld

Foci-vb: az irániak az utcán ünnepelték, hogy kiestek

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 13:03

Hiába népszerű a labdarúgás az iszlám államban, a politikai helyzet elől a válogatott sem menekült. 

Kiesett a katari foci-vb-ről Irán válogatottja, miután kedden kikaptak az Egyesült Államoktól. A mérkőzés után több iráni városban is az utcára vonultak az emberek, de nem szomorúságuknak, hanem örömüknek adtak hangot, amiért véget ért számukra a világbajnokság.

A közösségi oldalakon több videót is látni lehet, ahogy irániak megünneplik a válogatott kiesését – írta a Guardian. Masih Alineja iráni újságíró a Twitter-oldalán tett közzé egy felvételt, ami közlése szerint Sanandaj városában készült az iráni válogatott kiesése után.

Hasonló jelenetek zajlottak le Kermanshah városában is, ahol a szeptember közepén kitört kormányellenes tüntetések jelszavát skandálta a tömeg.

Az Irán nagyrészt a kurd kisebbség által lakott nyugati részén található Marivan városában, ahol november 21-én tucatnyi embert öltek meg a tüntetéseket leverő iráni biztonsági erők, szintén ünnepelték az iráni válogatott kiesését.

Csak úgy, mint az iráni fővárosban, Teheránban:

Az iráni válogatott tagjai a világbajnokság elején azzal keltettek feltűnést, hogy nem énekelték az iráni himnuszt, így fejezve ki támogatásukat a nők egyenjogúságáért küzdő kormányellenes tüntetők felé. A Wales elleni második mérkőzésükön már félszívvel, alig mozgó szájjal „énekelték” a himnuszukat, csak úgy, mint az amerikai válogatott elleni meccs elején. Ezt azután tették, hogy a CNN információi szerint az iráni hatóságok azzal fenyegették meg őket, hogy családtagjaikat börtönbe zárják és megkínozzák, ha „nem viselkednek rendesen”.

Nyitókép: Iráni szurkolók annak a nőnek a nevét mutatják, akinek halála elindította a tüntetéseket. Fotó: Evrim Aydin/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#foci-vb#focivébé#labdarúgás#válogatott#irán#tüntetés

Címlapról ajánljuk