Sport

Az iráni válogatott játékosai nem énekelték a himnuszt, az iráni televízió megszakította közvetítését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 21. 14:42

Így álltak ki a hazai kormányellenes tiltakozások mellett, sok szurkolójuk fütyüléssel, fújolással jelezte szolidaritását, „Nők, Élet, Szabadság” feliratot mutatva pólókon, táblákon.

Az iráni televízió megszakította közvetítését az Anglia-Irán világbajnoki labdarúgó-mérkőzésről, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát, írja az MTI. Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki.

Az iráni válogatott játékosai nem énekelték a himnuszt, az iráni televízió megszakította közvetítésé
Fotó: Matthias Hangst/Getty Images

Sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, illetve közülük sokan „Nők, Élet, Szabadság” feliratú táblákat, zászlókat tartottak fel, illetve ilyen feliratú mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján.

Az iráni válogatott játékosai nem énekelték a himnuszt, az iráni televízió megszakította közvetítésé
Fotó: Ulrik Pedersen/DeFodi Images via Getty Images

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. 

Az iráni válogatott játékosai nem énekelték a himnuszt, az iráni televízió megszakította közvetítésé
Fotó: Juan Luis Diaz/Quality Sport Images/Getty Images

Azóta folyamatosak és egyre véresebbek a tüntetések az iráni nagyvárosokban. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé, a tüntetések felszámolása során már jó ideje éleslőszerrel lőnek a tüntetőkre.A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Nyitókép: Clive Brunskill/Getty Images

 

#Sport#irán#katar#foci#foci-vb

Címlapról ajánljuk