Sport

Most elénekelték a himnuszt az iráni válogatott tagjai, de nem volt benne köszönet

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 14:06

Első meccsükön a himnusz alatti hallgatással a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki.

Mint arról beszámoltunk, az Anglia-Irán világbajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt az iráni válogatott játékosai nem énekelték a himnuszt, mire az iráni televízió megszakította közvetítését. Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki.

A pénteki Wales elleni meccsük előtt az iráni focisták énekelték a himnuszt. Az Anglia elleni meccs óta Iránban letartóztatták az egyik legismertebb iráni focistát, mert kiállt a kurdok mellett, de a letartóztatást sokan úgy értelmezték, hogy ez üzenet a Katarban lévő válogatott tagjainak is, írja a 444.

A játékosok nem valami nagy átéléssel énekeltek, inkább csak maguk elé motyogták a szöveget, miközben a lelátón rengetegen fütyültek – köztük az iráni szurkolók –, sokan pedig sírtak.

Most elénekelték a himnuszt az iráni válogatott tagjai, de nem volt benne köszönet
Fotó: Ian MacNicol/Getty Images)

Mint arról beszámoltunk, Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

Azóta folyamatosak és egyre véresebbek a tüntetések az iráni nagyvárosokban. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Nyitókép:  Ryan Pierse/Getty Images

 

#Sport#irán#wales#katar#foci-vb

Címlapról ajánljuk