Külföld

Letartóztatták a focistát, mert propagandát terjesztett

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 6:31

Az iráni Voria Ghafouri-t edzés után vitték el.

Letartóztatták az iráni Voria Ghafouri-t Foolad Khuzestan nevű focicsapat csütörtöki edzése után, mert az állami hatóságok szerint „rontotta a nemzeti csapat hírnevét és propagandát terjesztett” – írta a The Sun című brit bulvárlap. Ghafouri egyébként nem tagja a focivébén játszó iráni válogatottnak, négy éve viszont ott volt világbajnokságon. Bűne az lehetett, hogy hagyományos kurd viseletben fotózta le magát, és a felvételt közzétette a közösségi oldalán. Illetve úgy tudni, támogatja az iráni tüntetőket, ez a hatalomnak szintén nem tetszett.

Az ország vezetése közben arra is készül, hogy az iráni válogatott hazatérő tagjait is megbünteti. Ők azok, akiknek a hírnevét állítólag rontotta a most őrizetbe vett focista. Az iráni válogatott játékosai ugyanis nem énekelték el a himnuszt az Anglia elleni vébémeccsük előtt, mire válaszul az iráni televízió megszakította közvetítését. Az akcióval a kormányellenes tüntetőket támogatták.

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

Nyitókép: Mohammad Karamali / DeFodi Images via Getty Images

#Külföld#irán#focista#letartóztatás#emberi jogok

Címlapról ajánljuk