Külföld

Donald Trump választási bejelentése mintha tele lett volna Orbán Viktortól származó idézetekkel, de ezzel nem nyerte el minden republikánus tetszését

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 17. 5:25

A volt elnök arra számított, hogy az általa támogatott jelöltek hatalmasat mennek majd a félidei választásokon, így komoly hátszéllel jelentheti be, hogy 2024-ben ismét megmérkőzik az elnöki posztért. Azonban nem jöttek be a számításai, és egyre több republikánus pártol el tőle. Úgy tűnik, az orbáni retorika sem segített neki.

„Amerika visszatérése most kezdődik” – jelentette be Donald Trump volt elnök november 15-én floridai birtokán. Az elnök már korábban is utalt arra, hogy „nagy bejelentésre” készül a félidei választások után pár nappal. Minden jel arra mutatott, hogy indulását fogja bejelenteni az elnöki posztért, amit 2016-ban meglepetésszerűen nyert el.

No de mennyi az esély, hogy újrázhat?

A hat évvel ezelőtti választások óta sok víz lefolyt a Potomac folyón, Trump pedig már nem az a rendszeren kívül álló, akár lázadónak is tekinthető friss vér az amerikai politikában, akibe annyi amerikai helyezte hitét. Trump elnökségét kétségtelen karizmája mellett elmaradt ígéretek sorozata, elhibázott járványkezelés, és az amerikai társadalom polarizálása jellemezte, kilépője a Capitolium ostromával pedig történelmi mértékekben volt botrányos.

Az utóbbi időkben pedig úgy tűnik, hogy nemcsak az amerikai közvélemény, hanem saját pártja is kezd ellene fordulni, amelynek egyes politikusai más jelöltekben sokkal több fantáziát látnak, mint a volt elnökben. Ráadásul az általa támogatott, a 2020-as elnökválasztást máig csalásnak nevező jelöltek sorra buktak el az időközi választáson, így Trump nagy bejelentése messze nem generált annyi momentumot, mint amennyit remélt tőle.

 

Orbáni retorika

Donald Trump mostani beszédében számos olyan témát érintett, amiről Orbán Viktor is szívesen beszél. Legyen szó a háborúról, az inflációról, vagy a „globalistákról”, ismét bebizonyosodott, hogy a volt elnök és a miniszterelnök számos dologban egyetértenek. 

Nézzük meg, mennyire rímelnek Trump mostani szavai Orbán korábbi nyilatkozataira:

Trump: „Évtizedekig gondoskodtam a békéről. Én vagyok az első elnök, aki ilyen hosszan megtette ezt.” 
Orbán: „A béke reménye Donald Trump korábbi amerikai elnök”.

Trump: „Az országunkat millió ismeretlen [migráns] tartja invázió alatt”.
Orbán: „Az inváziót meg kell állítani, és az invázió megállítása erős határellenőrzéseket jelent”.

Trump: „Nincs kétségem afelől, hogy 2024-re rosszabb lesz a helyzet, és tisztábban látjuk, hogy mi történik az országunkkal. A választás nagyon más lesz. 2024. Készen álltok?”
Orbán: „2024 sorsdöntő lesz a nyugati civilizációért vívott harcban”.

Trump: „Azonnal harcba szállunk az infláció ellen, és visszavisszük arra a szintre, ami… Igazából a legjobb az egy százalékos.” 
Orbán: „Megkértem a jegybankelnököt és utasítottam a pénzügyminisztert, hogy a következő év végére ezt az inflációt legalább felezzék meg, egyszámjegyű legyen.” 

Trump: „Amikor én leszek az elnök, az iskolák nem fognak kritikai fajelméletet, vagy genderőrületet kényszeríteni a tanulókra”. 
Orbán: „Meg kell állítani a genderőrületet!” 

Trump: „Megvédjük a családot, az amerikai élet centrumát”.
Orbán: „A család minden életképes társadalom első számú erőforrása”. 

Trump: „Az erőn keresztül fogunk békét teremteni”.
Orbán: „Nekünk, magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem”.

Trump emellett azt is állította, hogy ha ő lenne az elnök, az ukrajnai háború sosem történt volna meg. Korábban Szijjártó Péter szinte szóról szóra ugyanezt mondta el egy konteókban utazó amerikai televízióban.

Donald Trump választási bejelentése mintha tele lett volna Orbán Viktortól származó idézetekkel, de ezzel nem nyerte el minden republikánus tetszését
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Hűvös reakció

Trump keddi beszéde nem vert akkora hullámokat, mint a volt elnök korábbi, lelkesedést vagy felháborodást kiváltó megnyilvánulásai. Egy erősen konzervatív, csúsztatásokat sem nélkülöző nyilatkozat volt, amiből azonban hiányzott az a tüzes retorika, amellyel Trump mindig is képes volt magára irányítani a figyelmet.

Már az is figyelemre méltó, hogy Trump több rokona el sem ment a bejelentésre, amit alig pár nappal lánya, Tiffany esküvője után tartottak. Idősebb fia, Donald Jr. éppen egy másik államban vadászott, lánya, Ivanka pedig ismeretlen okok miatt volt távol. Úgy tudni, hogy Ivanka és férje, Jared Kushner– akik pedig zsíros pozíciókhoz jutottak Trump kormányában – mindketten aktívan távol akarnak maradni Trump politikai tevékenységétől. Ők ketten közben azzal sem értenek egyet, hogy Joe Biden „ellopta” a 2020-as választást.

Ivanka később közleményt adott ki, amiben biztosított mindenkit, hogy szereti apját, de jelenleg inkább a családját helyezné előtérbe a politika felett. Ott volt viszont felesége, Melania, akire a hírek szerint Trump dühös volt a választási eredmények miatt, valamint fia Eric, akit azzal állított a rivaldafénybe, hogy megtapsoltatta, amiért „több idézést kapott, mint bármelyik ember az országunk történetében”, majd Al Caponéval állította párhuzamba. 

Még a volt elnök kedvenc tévécsatornája, a Fox News sem reagált annyira ujjongva, mint korábbi megnyilvánulásaira szoktak: sem ez a csatorna, sem a CNN nem tartotta fontosnak, hogy teljes hosszában leadják a beszédet. Trump egyik leghangosabb éltetője most Lindsay Graham szenátor volt, aki szerint a volt elnök „a győzelem útjára lépett” a beszéddel. Graham szavait számos kommentátor ízekre szedte. Rick Wilson politikai stratéga azt írta: „Szóval a szégyenérzetedet műtéti úton távolították el, vagy valami genetikai beavatkozás történt?” Graham a beszéd előtt ugyanis még azt hangoztatta, hogy nem tartaná jó ötletnek, ha Trump bejelentené az indulását.

Donald Trump választási bejelentése mintha tele lett volna Orbán Viktortól származó idézetekkel, de ezzel nem nyerte el minden republikánus tetszését
Fotó: Eva Marie Uzcategui / Bloomberg via Getty Images

Trump beszéde esküdt ellenségeire, a tényellenőrökre se volt óriási hatással: a Facebook utasította dolgozóit a bejelentés után, hogy ezentúl ne ellenőrizzék az állításait. Úgy fogalmaztak: 

A politikai beszédet értelmetlen tényellenőrizni. Ez vonatkozik arra, hogy a politikus mit mond, valamint fotókra, videókra, és más tartalmakra is, amik feltüntetik, hogy egy politikus, vagy kampánystábja készítette őket.

Ez nem azt jelenti, hogy nem akadtak valótlanságok a beszédében, kezdve azzal, hogy Trump szerint elnöksége négy éve egy „évtizedeíkig tartó” békés korszak volt az ország történelmében. Az Independent összeszedte a beszéd négy legnagyobb hamis állítását:

  1. Trump azt állította, hogy sikeresen felépítette a falat az ország déli határán. Valójában az 1900 mérföldesre tervezett falból mintössze 458 mérföld készült el.
  2. Azt állította, hogy a Green New Deal-nek nevezett klímavédelmi törvényjavaslat pusztítja el éppen Amerikát. A javaslat viszont megbukott a kongresszusban, azt soha nem iktatták törvénybe.
  3. Valótlanul dicsekedett el a „legnagyobb adócsökkentéssel” az ország történetében. Az általa csökkentett adók valójában elsősorban a leggazdagabbakat érintették, és mértékükben nem haladták meg Ronald Reagan 1981-es adócsökkentését.
  4. Illetve további valótlanságokat terjesztett a 2020-as választások elcsalásáról.

A párt alternatívákat keres

„Szerintem a jövőben jobb lehetőségeink is lesznek. Az emberek ebben az országban elég jól kijönnek egymással, ha maguk mögött hagyják a politikát”, és egy ilyesmit megtestesítő vezetőt akarnak – ezt már Mike Pence, Trump volt alelnöke mondta az ABC-nek, amikor arról kérdezték, hogy támogatja-e Trump indulását.

De ki lehet ez az alternatíva? Ahogy korábban beszámoltunk róla, a republikánus párt egyik legnagyobb sikerét Ron DeSantis floridai kormányzó érte el, aki unortodox járványkezelésével nagyot nyert az államban. A férfit már többször egy „aggyal rendelkező Trumpnak” nevezték a politikai kommentátorok, és egyre nagyobb reményeket fűznek hozzá.

Donald Trump választási bejelentése mintha tele lett volna Orbán Viktortól származó idézetekkel, de ezzel nem nyerte el minden republikánus tetszését
DeSantis és Trump. Fotó: Stefani Reynolds / Bloomberg via Getty Images

DeSantis fenyegetésére bizonyíték, hogy Trump az elmúlt napokban egyre többet kritizálta párttársát: egy hosszú, elítélő nyilatkozatban közölte, hogy szerinte DeSantis se nem hűséges, se nem elég elegáns politikus. 

Azzal is támadta DeSantist, hogy ő egy súlytalan politikus, aki 2017-ben csak az ő segítségével tudott akkor még kisebb arányú győzelmet aratni a kormányzóválasztáson. DeSantis nem reagált a volt elnök szavaira.

A FiveThirtyEight közvéleménykutató portál viszont hangsúlyozza: DeSantis feltörése ellenére a legtöbb felmérésben még mindig vezet a volt elnök. Trump népszerűsége ugyanakkor lassan, de folyamatosan esik a 2020-as választások óta – a következő két évben viszont még sok minden változhat. Főleg úgy, hogy DeSantis egyelőre nem is kezdett el országszerte kampányolni: ha viszont úgy dönt, hogy ő is elindul a jelöltségért, minden állam republikánusai mérlegelhetik majd, hogy megéri-e helyette ismét Trumppal próbálkozni.

Nyitókép: Spencer Platt / Getty Images

#Külföld#donald trump#usa#választás#bejelentés#orbán viktor#kampány#2024#ma

Címlapról ajánljuk