Külföld

Donald Trump őrjöng, a feleségét hibáztatja a választási vereségek miatt

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 10:15

A volt elnök több olyan republikánus jelöltet is támogatott, akik aztán kikaptak, megingatva a belé vetett bizalmat. 

A Republikánus Párt arra készült, hogy a kedden tartott választásokon elsöprő győzelmet arat a hatalmon lévő Demokrata Párttal szemben, de mindenki legnagyobb meglepetésére Joe Biden amerikai elnök pártja a vártnál sokkal jobban szerepelt. A párt vezetőjeként számon tartott 

Donald Trump volt amerikai elnök ugyan közösségi oldalán „nagyszerű estének” nevezte a választás éjszakáját, de több beszámoló szerint is valójában „őrjöngve” vette tudomásul, hogy több általa kiválasztott jelölt is kikapott, 

vagy a vártnál sokkal szorosabb küzdelemben tudott csak éppen hogy nyerni a demokrata jelölttel szemben.

Különösen fájdalmas volt Trump számára, hogy a kulcsfontosságú Pennsylvania államban, ahol nagy országos figyelem kísérte a kormányzói és a szenátori helyért folyó választást, kikapott mindkét jelölt, akiket támogatott. Emellett sokkolta, hogy Georgia államban az általa támogatott jelölt nem volt képes győzni demokrata ellenfelével szemben.

Trump „mindenkivel üvöltözik”, és „tombol” a republikánusok rossz szereplése miatt – mondta el a volt elnök egyik tanácsadója a CNN belföldi tudósítájának, Jim Acostának. Az ABC News több forrásra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Trump a floridai otthonában „dühöng” az eredmények miatt, és a Trumpról könyvet író Maggie Haberman újságíró is azt közölte a volt elnökhöz közel álló emberekre hivatkozva, hogy Trump szerda reggel „őrjöngött” a választás miatt.

Haberman és az ABC News is úgy tudja, hogy Trump a feleségét, Melaniát hibáztatja amiatt, hogy rávette Mehmet Oz republikánus szenátorjelölt támogatására, aki végül kikapott, és emiatt a Republikánus Párt elveszítette Pennsylvania állam egyik szenátori helyét. Haberman közlése szerint Trump közölte, hogy „nem ez volt felesége legjobb döntése”.

Trump a várakozások szerint napokon belül be fogja jelenteni, hogy indulni fog a 2024-es elnökválasztáson, de a mostani választás miatt több tanácsadó, valamint korábbi munkatársai is azt szeretnék, ha ezt elhalasztaná. A republikánusok rossz szereplését ugyanis egyrészt az ő hibájának tartják, és bár az ő neve nem volt rajta a szavazólapokon, széles körben őt nevezték a választások legnagyobb vesztesének.

A volt elnök helyzetének megingását jól mutatja, hogy még a Trumpot odaadóan támogató jobboldali Fox News is Trump legnagyobb párton belüli riválisát, a meglepően sok szavazatot szerző Ron DeSantis floridai kormányzót éltette, mint a párt lehetséges új vezetőjét.

Nyitókép: Donald Trump egy 2018-as fényképen. Fotó: Spencer Platt/Getty Images

 

#Külföld#midterm#választás#donald trump#melania trump

Címlapról ajánljuk