Belföld

Orbán Viktor: Az Északi Áramlat vezeték felrobbantása terrorcselekmény, ha egy ország követte el, az terrorista állam

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 7:42

Szerinte 1956-ban nem azért harcoltunk, hogy legyőzzük a Szovjetuniót, hanem azért, hogy kikényszerítsünk egy béketárgyalást. 

Szabadságharcos nemzet vagyunk, akik harcot vállaltunk a Szovjetunió ellen is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban azzal kapcsolatban, hogy ilyen történelmi hagyományokkal „miért áll a béke pártján Magyarország”. 

Szerinte 1956-ban viszont nem azért harcoltunk, hogy legyőzzük a Szovjetuniót, hanem azért hogy kikényszerítsünk egy béketárgyalást. „Magyarországnak nem kell elmagyarázni, milyen a szovjet hadsereghez köthető brutalitás”. (…)

A mi Zelenszkijünket, Nagy Imrét kivégezték 1956-ban

– jegyezte meg.

Megismételte azt a korábbi kijelentést, hogy csak akkor ér véget az energiaválság és a magas infláció, ha véget ér az orosz-ukrán háború. 

Orbán Viktor azt mondta, létezik ugyan sikeres szankció, de azt jól ki kell dolgozni és gondoskodni kell arról, hogy annak az országnak okozzon károkat, amely ellen kivetették. A kormányfő szerint az uniós szankciók mellé eddig soha nem tettek kompenzációt, ezért Magyarország több intézkedést sem tud támogatni. 

A gázvezetékek felrobbantásával kapcsolatban azt mondta, hogy a magyar felfogás szerint ez terrorcselekménynek tekinthető, ha pedig egy állam követte el ezt, akkor ezt az államot terrorista államnak kell tekinteni. „Azt nem etetik meg velem, hogy nem tudják, mi történt” – utalt arra, hogy egyelőre nem bizonyított ki áll a robbantás mögött. 

Európa egyre inkább két táborra szakad. Az egyik, amely szerint a szankciókat folytatni kell, a másik szerint pedig – ebbe tartozunk mi is – a szankciós politikát meg kell változtatni, mert beledöglünk – fogalmazott Orbán Viktor, akinek az állítása szerint több vezető politikusnak is felvetette már, hogy meddig folytatódik ez a politika. 

A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy a szankciókat nem demokratikus módon vezették be, pedig „Magyarországon szokás”, hogy megkérdezik a lakosságot és politikai többséget teremtenek egy-egy fontosabb döntés előtt. 

A határvédelem feladatát szerinte a Frontex nem tudja ellátni, ez a szervezet valójában egy „utazási ügynökség”, amely csak átsegíti a menekülteket a határon – mondta. Úgy vélte szolidaritási mechanizmusra – amely lányosan puhán hangzik – nincs szükség, Magyarország határait ugyanis meg kell védeni, itt menekülttábor nem lesz, „nekünk ne akarják megmondani, hogy kikkel éljünk”. 

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#interjú

Címlapról ajánljuk