Belföld

Vétóval fenyeget Orbán Viktor politikai igazgatója, ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat

rtl.hurtl.hu

2022. október 27. 21:57

Orbán Balázs magyarázatot vár arra, hogy miért lenne jó támogatni az újabb közös adósságvállalást, ha a korábbi pénzeket sem adják oda a jogállamisági viták miatt.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs a brit Telegraphnak nyilatkozva kilátásba helyezte, hogy Magyarország megvétózza azt a közös adósságvállalásra vonatkozó uniós tervet, ami az energiaválság kezelésére szolgálna, ha nem kapjuk meg az EU-s helyreállítási alapból Magyarországnak járó pénzeket, amelyeket jogállamisági viták miatt tartanak vissza.

Nagy örömmel venném, ha valaki el tudná magyarázni nekem, hogy miért kellene nekünk támogatni egy újabb közös projektet, ha nem kapjuk meg a pénzeket a koronavírus miatti közös projektből

idézi a Portfolio Orbán Balázst.

A múlt heti EU-csúcson felmerült az elvi lehetősége annak, hogy az elszálló energiaárak miatti lakossági és vállalati terhek enyhítésére létrehoznának egy újabb alapot, amit közös adósságvállalással finanszíroznának. Ez csak akkor válna valóra, ha minden tagállam támogatná – a miniszterelnök politikai tanácsadója pedig azt lengette be, hogy vétót emel a magyar kormány, ha nem kapja meg az előző, hasonlóan létrehozott alapból a pénzt.

A portál szerint ez újabb magas szintű kormányzati jelzés arra, hogy a kormány számol azzal, hogy a jogállamisági vita odáig fajul, hogy nem kapja meg hazánk a 2021-2027-es ciklusra járó 21 milliárd eurónyi támogatási keretet, illetve a helyreállítási program 5,9 milliárdos támogatását.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#orbán viktor#orbán balázs#vétó#helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk